Hopp til innhold

– Mer tid fører bare til mer gjeld

Den greske statsministeren Antonis Samaras europeiske frierferd for å skaffe seg litt pusterom, kommer trolig til å bli møtt med en kald skulder av Angela Merkel og François Hollande i dag.

Greske supportere depper etter tapet mot Tyskland under fotball EM

Mange grekere var skuffet etter at Tyskland slo ut landet under sommeren fotball EM. Nå kan tyskerne igjen gi landet et nådestøt. Denne gangen økonomisk.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

Nytt demokrati-leder Antonios Samaras sammen med sin kone Georgia Kretikos

I juni overbeviste Antonis Samaras de greske velgerne, nå forsøker han å overbevise de europeiske lederne om at hans plan er den rette.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

I går avviste Merkel kontant alle muligheter om at de denne uken vil få på plass en endelig avtale om Hellas’ redningspakke før hun skal møte Holland i Berlin i ettermiddag, og Samaras samme sted i morgen.

– Tid er ikke løsningen

– Mer tid er ikke løsningen på Hellas’ problemer, sier Tysklands finansminister Wolfang Schaeuble til tysk radio i dag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Mer tid i en gjeldsituasjon fører ofte til mer gjeld, og eurolandene strakk seg i fjor veldig langt da de fikk på plass en avtale. For dette er ikke snakk om å være sjenerøs eller ikke, men et spørsmål om hele eurosonen igjen å skaffe seg tillit i finansmarkedet.

Merkel sier at hun kommer til å avvente rapporten fra den såkalte troikaen, Det internasjonale pengefondet (IMF), EU og Den europeiske sentralbanken (ESB), før hun tar en avgjørelse.

Milliardsprekk

En rapport som trolig vil avsløre en ny gresk milliardsprekk, som er dårlig nytt for grekernes ønske om et fortsatt liv i Eurosonen.

Som ledd i en avtale med troikaen, skal nemlig Hellas kutte utgiftene med 11,5 milliarder euro over de neste to årene. Samaras ønsker en forlengelse på ytterligere to år, noe spesielt tyskerne er mildt sagt lunkende til.

I september vil troikaen legge frem sin rapport om tilstanden i den greske økonomien, som trolig vil avgjøre landets videre skjebne i eurosonen. Og de første lekkasjene er ikke godt nytt for Samaras og hans ønske om fortsatt å betale med euro.

For ifølge Financial Times kommer trolig de greske kuttene til å overstige de planlagte 11,5 milliardene.

– De totale kostnadskuttene vil bli større, i størrelsesordenen 13,5 milliarder euro, sier en tjenestemann i det greske finansdepartementet.

Sparepakken må dermed økes på grunn av svikt i skatteinntektene og økte velferdsutgifter mens den greske økonomien er rammet av alvorlig resesjon.

Ifølge tjenestemannen har greske myndigheter en spareplan på i alt 15 milliarder euro. Men grekerne regner med at ekspertgruppen fra EU, IMF og ESB, som kontrollerer Hellas' gjennomføring av sin del av avtalen med de internasjonale långiverne, vil avvise noen av tiltakene.

– Siste sjanse

Samaras insisterer på at Hellas gjør framgang når det gjelder reformer og privatiseringer.

Men stadig flere snakker om en gresk uttreden av eurosonen, og Samaras er helt avhengig av å få gehør for sparepakken sin om landet skal få utbetalt nye kriselån og ha håp om å unngå en såkalt grexit.

Lederen for Eurogruppen, Jean-Claude Junker, advarte grekerne i går om at dette er deres siste sjanse for vise at de klarer å holde sine reformløfter.

Etter møtet med Samaras slo Juncker fast at den greske regjeringens «viktigste oppgave er å konsolidere statsfinansene» og finne en «robust og troverdig strategi» for å tette gjeldshullet landet sliter med på mellomlang sikt.

Samaras ba før møtet med Juncker om mer tid til å gjennomføre nedskjæringene og reformene som trengs for å få nye kriselån.

– Alt vi trenger, er et lite pusterom for å få fart på økonomien raskt og øke statens inntekter. Mer tid betyr ikke nødvendigvis mer penger, sa Samaras i et intervju med den tyske avisa Bild.

– La meg gjøre det helt klart: Vi ber ikke om mer penger. Vi holder oss til våre forpliktelser, og vi innfrir alle krav, understreket han.

Samaras er nå på vei til Berlin for å møte Tysklands statsminister Angela Merkel i morgen, før han reiser til Paris for å møte Frankrikes president François Hollande.