– Kan ikke leve av å være middelmådige

Statsminister Erna Solberg mener Norge ikke kan beholde velferdsstaten uten å satse på kunnskapssamfunnet - og mener en høyt utdannet befolkning er nøkkelen for å greie overgangen til en mindre oljesmurt økonomi.

Solberg taler til NHO

Statsminister Erna Solberg mener at Norge vil klare overgangen til et liv med mindre olje dersom vi satser nok på kunnskap. Onsdag holdt hun innlegg på NHOs årskonferanse.

– Norske jobber kommer til å være kunnskaps- og kompetansekrevende dersom vi skal beholde velferdssamfunnet vårt, sier Erna Solberg til NRK.

Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO

En smørblid NHO-sjef Kristin Skogen Lund er vert for årets NHO-konferanse.

Foto: Johan B. Sættem

Hun sier at det ikke er godt nok for Norge å komme ut midt på treet i undersøkelser som måler ferdighetsnivået i lesing, matte og naturfag.

–PISA-undersøkelsen viser at vi er middelmådige og midt på treet. Det kan ikke en nasjon som skal leve av kunnskap være. Vi må opp på topp. Vi kan ikke være på topp i alt, men vi må ha noen verdensledende universitetsmiljøer, og være høyt oppe på det generelle utdanningsnivået, sier hun.

Statsministeren deltar onsdag på NHOs årskonferanse i Den norske Opera, som i år har fått navnet «Læringslivet.

Fra talerstolen sier Solberg at nøkkelen er å satse på godt utdannede hoder i fremtiden for å beholde velstanden og øke produktiviteten i fremtiden - men mener ikke det skal være slik at alle i fremtiden må ha doktorgrad.

– Men kunnskapssamfunnet betyr ikke at alle skal studere lengst mulig. Selv er jeg et eksempel på at det kan gå bra med dem som bare har en cand. mag. ,også.

NHOs årskonferanse handler i år om læring

NHOs årskonferanse handler i år om læring. Utenfor Operaen i Oslo står det store L-er som til forveksling likner symbolet for øvelseskjøring i bil.

Foto: Johan B. Sættem

Hun sier at kunnskapssamfunnet er blant regjeringens aller viktigste mål.

Klokka 12 blir det direktesendt debatt på nrk.no mellom NHO-sjef Kristin Skogen Lund og kunnskapsminister Tørbjørn Røe Isaksen.

– Trenger kunnskap etter oljealderen

Statsministeren viser til at verdien av folks hoder er langt større enn oljeformuen, og mener at nettopp satsing på hodene er nøkkelen til høy produktivitetsvekst.

– Oljen har gitt Norge velstand, men det er kunnskap som er Norges fremtid. Hvis vi kan realisere kunnskapssamfunnet, har vi klart overgangen til etter oljealderen, sier Erna Solberg.

Varsler økt satsing på lærerne

Statsminister Erna Solberg annonserer at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har startet en dialog med lærerforeningene og KS for å få på plass bedre karrieremuligheter for lærere.

– I dag går karriereveien til lærere ut av klasserommet og inn i administrasjonen. Slik kan vi ikke ha det. De som er best til å lære bort, må bli vurdert for innsatsen i klasserommet og lærerkollegiet. De må finne karrieremuligheter her, sier hun.