NRK Meny
Normal

NHO: Sær og urimelig kritikk om kvinneandel

Kun én av tre talere på NHOs årskonferanse er kvinner, og flere politikere har kritisert kjønnsfordelingen. NHO-sjef Kristin Skogen Lund kaller kritikken «sær».

Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO

INGEN SELVKRITIKK: Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, trekker fram at kvinnene som taler på konferansen er toneangivende. Når det gjelder deltakere på konferansen er kvinneandelen 40 prosent, opplyser NHO.

Foto: Johan B. Sættem

Trine Skei Grande

KRITISK: Trine Skei Grande synes det er underlig med så få kvinner.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

NHO mener det er behov for flere kvinner i næringslivet, flere som vil lede og ta ansvar for verdiskaping og lønnsomme bedrifter.

Men på sin egen årskonferanse har organisasjonen kun funnet plass til seks kvinner på programmet, av totalt 20 foredragsholdere og deltakere.

I de seks inkluderes NHO-sjefen sjøl, Kristin Skogen Lund. Og statsminister Erna Solberg.

– Læringskonferanse uten lærere

Kvinneandelen på årets konferanse er dermed lavere enn én tredjedel, omtrent på linje med deltakelsen de to siste årene. Tema for konferansen er «læringslivet», og utdanningspolitisk talsperson i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, mener NHO bommet da de satt sammen programmet.

– Det er to ting som er veldig slående med programmet. Det ene er at det er veldig få kvinner som er på scenen, og det andre er at NHO arrangerer en læringskonferanse uten lærere. Kun utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied er til stede, sier han.

– Men NHO prøver vel å finne frem til de deltakerne som de mener er best. Er det noe selvstendig poeng med en høyere kvinneandel?

– Ja, det er et poeng i seg selv. Men det er en høy andel kvinner som jobber med kompetansebygging innen skole og utdanning i dag, og derfor vil det innenfor et slikt felt være naturlig å invitere kvinner til å bidra, sier han.

– Underlig med få kvinner

Trine Skei Grande, leder for Venstre, er enig med Fylkesnes om at det er for få kvinner i NHOs årskonferanse.

– Jeg synes det er underlig, sett i forhold til temaet de har valgt, sier Skei Grande til NRK.

– Det er veldig mange kvinner som er kunnskapsmedarbeidere, og jobber med ungene som NHO er så opptatt av, fortsetter hun.

Hun mener «NHO må speide etter noen damer som står i den hverdagen de skal snakk om på konferansen».

– Kanskje de har noen gode tips på hvordan de kan gjøre skolen bedre, sier Skei Grande.

NHO: – Sær kritikk

Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, stiller seg uforstående til kritikken.

– Jeg synes den er ganske urimelig, sier hun til NRK. no.

– Vi har tross alt en god del kvinner, og de kvinnene vi har er ganske toneangivende. Jeg synes det er litt sært å gripe fatt i det.

Hvor stor er kvinneandelen blant deltakerne på konferansen?

Den er på 40 prosent. Det synes jeg er et fint tall. Det reflekterer egentlig hvordan dette er sammensatt, sier Skogen Lund.

NHOs egne tall for 2013 viser at det er mange kvinnelige ledere i organisasjonens medlemsbedrifter.

Det gjelder både andelen kvinnelige toppledere samt kvinnelige mellomledere.

Det er i stillinger som finansdirektør, forskningsdirektør og HR-direktør at kvinneandelen har økt kraftigst ifølge NHO.