Hopp til innhold

– Det er ikke så mange rike her

Manifest Analyse sier Erna Solberg ikke bør drive samrøre med de rike i Davos. Stein Erik Hagen avviser at møtet er en rikmannsklubb.

- Det begynte kanskje som en liten og eksklusiv rikmannsklubb, men det er ikke det lenger, sier Stein Erik Hagen om World Economic Forum i Davos. Hagen forteller at det er et vidt spekter av folk til stede.

Denne uken er det igjen tid for Verdens økonomiske forum, av onde tunger kalt en platt rikmannsklubb.

– Det er betenkelig at norske folkevalgte deltar på Verdens økonomiske forum i Davos, sier Mímir Kristjánsson, forfatter og redaktør for Manifest Tidsskrift.

Kristjánsson mener Davos kun er en klubb for den rike eliten og at norske politikere bør gjøre annet enn å drive samrøre med verdens rikeste.

Alpebyen Davos er mest kjent som et vintersportssted, men en gang i året strømmer en global elite til byen for å diskutere økonomi og politikk. Denne uken er det igjen tid for Verdens økonomiske forum, av onde tunger kalt en platt rikmannsklubb.

Les også: Toppene samles i Alpene

– På de rikes premisser

mimir

Mímir Kristjánsson, redaktør i tankesmien Manifest Analyse, synes norske samfunnstopper bør holde seg unna Davos.

– Det er ikke slik at jeg tror på en konspirasjon. Men innholdet i Davos forumet er på de rikes premisser, det tjener ikke det brede lag av befolkningen at norske samfunnstopper deltar. I Davos samles mange av verdens mektigste og diskuterer løsninger som er best for dem, sier Kristjánsson.

Og det er tett mellom milliardærene i Davos denne uken, også norske, en av dem er Orklas styreleder Stein Erik Hagen.

Hagen tilhører gruppen som har deltatt på forumet mer enn ti ganger og kommer fra såkalt veterantreff for Davos-gjengangere når NRK møter ham.

– Det har vært meget hyggelig. Det er alltid hyggelig å møte gamle kjente, sier Hagen.

– Mange kaller dette en rikmannsklubb?

– Det er ikke så mange rike her.

Men du er rik?

– Kanskje, ler Hagen. Men det er ikke en rikmannsklubb. Det er jo veldig mange politikere her. Og ledere av organisasjoner. Og ja, det er representanter for næringslivet, men det er på mange nivåer, men også kirkeledere her, så spennet er stort. Det begynte kanskje som en eksklusiv rikmannsklubb, men det er ikke det lenger, forsikrer Orklas styreleder.

Ny, norsk direktør

Mer enn 2500 næringslivsledere og toppolitikere skal bruke de neste fire dagene for å diskutere verdens økonomiske og politiske utfordringer.

Også Norges tidligere utenriksminister Espen Barth Eide er på plass i Davos. Når NRK møter ham haster Johan Andresen jr. forbi og gratulerer Eide med den nye jobben som direktør i World Economic Forum.

–- Jeg synes det er en veldig spennende organisasjon. Jeg har vært her mange ganger som deltaker, sier den nybakte direktøren, Espen Barth Eide.

Hva mener du kommer ut av dette forumet, og hva er spesielt i år?

– Det en unik møteplass på tvers av næringsliv, politikk og internasjonale organisasjoner. Årets tema er verden etter finanskrisen. Nå er makrotallene på vei oppover. Men samtidig ser vi at den sosiale krisen, som arbeidsløshet og store sosiale forskjeller har bitt seg fast. Det er en dyp bekymring for at det vil sette varige spor hvis man ikke tenker langsiktig og konstruktivt nå, sier Eide.

Forskjellene øker

Mandag kom en Oxfam-rapport som viser at verdens 85 rikeste enkeltpersoner kontrollerer like mye rikdom som halve verdens befolkning.

Les også: Verdens 85 rikeste har like mye penger som halvparten av verdens befolkning

Les også: Gapet mellom fattig og rik bekymrer mest

«Rike eliter har overtatt politisk makt for å rigge reglene i det økonomiske spillet, undergrave demokratiet og skape en verden der de 85 rikeste menneskene eier rikdommen til halve verdens befolkning», heter det i Oxfam-rapporten.

Det er flere av verdens rikeste som tar turen til Davos denne uken.

– Politikerne burde være mer opptatt av innholdet i Oxfam-rapporten som viser at forskjellene i verden øker i stedet for å bruke tiden med de rikeste menneskene i verden i Davos, sier Mímir Kristjánsson.

Davos-møtet går av stabelen for 44. gang, og som vanlig er det mange, tunge norske navn blant de deltakerne. Fra Norge kommer blant annet Arbeiderpartileder Jens Stoltenberg, DnBs toppsjef Rune Bjerke og Telenors toppsjef Jon Fredrik Baksaas.