Hopp til innhold

Mediaas: – Alvorlig for Telenors omdømme

NRKs økonomikommentator Steinar Medias mener saken om at Uninor er fratatt lisensen for 36 millioner mobilkunder i India er svært alvorlig for eieren Telenors omdømme internasjonalt.

Video Baksaas: – Mer enn 12 milliarder står på spill

NETT-TV: Jon Fredrik Baksaas: – Mer enn 12 milliarder står på spill.

Det ble i dag kjent at Indias høyesterett har fratatt Telenors indiske datterselskap Uninor lisens til å drive nett med samtlige av sine rundt 36 millioner mobilkunder.

Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas sa til NRK at det var en spesiell sak å våkne opp til, og frykter store tap for selskapet.

– Det var en spesiell nyhet å våkne opp til i dag. Å få en slik beslutning mot en hel industri er ganske ødeleggende for industriens utviklingsstatus, så dette er noe vi ser alvorlig på, sa Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas til NRK.

Steinar Mediaas

Steinar Mediaas mener staten, som er største eier i Telenor, burde tenkt seg om bedre om før storinvesteringen i India.

Foto: NRK

LES: – En katastrofe for Telenor

– Alvorlig for omdømmet

– Dette er en veldig alvorlig sak for omdømmet til Telenor som er et stor internasjonalt selskap. Det er alvorlig for styret, og særdeles alvorlig for Baksaas selv, sier NRKs økonomikommentator Steinar Mediaas.

– Dette har han virkelig satt sitt preg på og navn under. Man kan ikke fraskrive styret for et ansvar her, for dette har styret sagt ja til, selv om det var noen i styret som var negative til å gå inn i India, sier Mediaas.

Telenor trodde lisensene de kjøpte var sikre da de kjøpte en kontrollerende eierandel i Unitech Wireless (senere Uninor) i 2008, skriver E24.no.

Telenors informasjonssjef i Asia, Glenn Mandelid, sier til nettstedet at Telenor aldri tvilte på om lisensene var sikre da milliardkjøpet ble gjort i 2008.

– Det var ingenting vi fant da vi gjennomførte en «due diligence» som skulle tilsi at lisensene ikke var tildelt i henhold til indiske lover og regler, sier Mandelid til E24.

LES OGSÅ: To drept i angrep mot Telenor-butikk i Pakistan

– Trodde de gjorde en god deal

Telenors India-satsing ble dømt nord og ned av både analytikere og flere store aksjonærer før den ble trumfet gjennom av styret og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas. Prisen ble vurdert som for høy, og risikoen for stor.

Steinar Mediaas mener noen ikke har fulgt med når de gikk inn i et så risikabelt marked som India er.

– Den norske stat, som er største aksjonær i Telenor må ha sovet i timen når saken var oppe til behandling. Det var flere som advarte kraftig mot å gå inn i India, et land som er kjent for korrupsjon. Da må de har visst om at det utgjør en stor risiko. Dessuten må de ha gjort en landanalyse og de må ha visst at det var farlig. Men de har altså trodd at de gjorde en god deal, sier han.

– Kan dette bety at nærings- og handelsminister Trond Giske kan komme til å fjerne Telenors sjef Jon Fredrik Baksaas og styreleder Harald Norvik?

– Det er flere instanser som vil bli satt under lupen. Giske kan begynne med sin egen eierskapsavdeling, som forvalter eierskapet på vegne av staten. Så vil han nok se på sin styrerepresentant og på Baksaas, sier Mediaas.

Nytt tildelingsforslag om to måneder

Det indiske organet for overvåkning av telekombransjen (Trai) skal innen to måneder komme med et nytt forslag for lisens- og frekvenstildeling via auksjon i 2G-nettet, i 22 områder, ifølge TDN Finans. De viser til dommen fra «Supreme Court» i India vedrørende tildeling av 2G-lisenser.

Myndighetene må deretter vurdere forslaget fra Trai innen én måned og deretter dele ut nye lisenser via auksjon, skriver de.

Telenor-aksjen gikk ned 3,6 prosent til 94,55 kroner på Oslo Børs, og ble omsatt for 442 millioner kroner, noe som gjør den til dagens mest omsatte.