NRK Meny
Normal

20.000 mister jobben

Bygging av næringseiendom for 20 milliarder kroner utsettes på grunn av finanskrisen. Konsekvensen er at 20.000 innen bygg og anlegg mister jobben.

Byggeplass (ill.foto)
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Nedgangen i bygging av næringseiendommer vil bli mer enn 20 prosent bare de nærmeste to årene, sier Kjell Senneset, sjeføkonom i Prognosesenteret.

Kjell Senneset

Kjell Senneset.

Foto: Prognosesenteret

- I år tror vi at det kanskje vil bli investert rundt 72-73 milliarder kroner i næringsbygg - offentlige og private - og at det kan falle til godt under 60 milliarder i 2010, kanskje ned mot 55 milliarder, sier Senneset.

Selv prosjekter hvor alt er klart til å sette spaden i jorda, der hvor reguleringsplaner er klare og leiekontrakter er ferdigforhandlet, blir nå utsatt. Årsaken er usikkerhet om framtida, og mangelen på penger.

- Bedriftene får rett og slett ikke finansiert prosjektene sine, selv om det er veldig gode prosjekter, som har utsikter som er veldig solide. Men så får man altså ikke lån i bankene, fordi bankene er redde for å låne ut penger, sier Senneset.

- Et sunnhetstegn

Forsatt høy pengemarkedsrente gir høye utlånsrenter til kundene. Når det attpåtil er generell mangel på penger i markedet, presser dette rentenivået opp.

Det rammer også finansiering av næringseiendommer, bekrefter seksjonsleder for næringseiendom i DnB NOR, Olav T. Løvstad.

Men, Løvstad er glad for at utbyggerne viser en edruelig holdning, og heller legger prosjekter på is framfor å ta vann over hodet i en vanskelig økonomisk periode.

- Hvis vi nå går inn i en periode med en lavere etterspørsel etter arealer, så er det vel egentlig et sunnhetstegn at avventer byggingen, slik at man ikke er med på å bidra til en økt ledighet på næringsarealer, sier Løvstad.

Frykter for rekrutteringen

Entreprenørbransjen frykter at så mye som 30.000 ansatte i bygg og anlegg vil miste jobben på grunn av nedgang i byggeaktiviteten. 20.000 ryker ut bare på grunn av manglende bygging av næringseiendom.

- Hvis vi tar næringsbygg spesielt, vil det være 15-20.000 direkte ansatte som kan rammes av en nedgang på cirka 20 milliarder som vi ser i dag, sier administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, Ketil Lyng.

Han frykter for rekrutteringen til byggebransjen.

- Det kan bli et rekrutteringsproblem, det var det sist gang bransjen gikk veldig ned. Da tok det 4-5 år før bransjen var oppe og gikk igjen med kvalifisert arbeidskraft i tilstrekkelig grad, sier Lyng.

Konsekvensen av dette kan bli at det blir dyrere å få gjennomført prosjekter, og at konkurransen om ressurser blir alt for hard, sier Lyng.

Kan nå bunnen i 2010

Prognosesenteret frykter nå tilbakegang i veksten i norsk økonomi, altså en resesjon. Årsaken er lav byggeaktivitet, noe som gir store negative utslag for norsk økonomi.

- De siste prognosene fra Norges Bank tyder på at det såvidt blir vekst i 2009, men hvis denne byggeaktiviteten går slik vi tror den kommer til å gå, så er vi stygt redd for at vi går inn i en resesjon i 2009, og at det blir en nedgang i samlet aktivitet i Norge i forhold til 2008, sier Senneset.

Kjell Senneset tror aktiviteten først vil ta seg opp igjen først om to til tre år.

- Hovedscenariet i øyeblikket er at dette bunner ut i 2010, og at det kan bli en vekst igjen i 2011, sier han.