NRK Meny
Normal

- Vil sjokkere hvis han øker renta

Markedet venter i spenning på hva sentralbanksjef Øystein Olsen gjør på sitt første rentemøte i Norges Bank. - Øker han renta går kronekursen amok, sier sjeføkonom.

Sentralbanksjef Øystein Olsen

Sentralbanksjef Øystein Olsen presenterer onsdag Norges Banks rentebeslutning for første gang etter at han på nyåret tiltrådte som sentralbanksjef.

Foto: Johan B. Sættem

Klokka 14.00 kommer den første rentedommen fra Norges Bank med Øystein Olsen som fersk sentralbanksjef .

I en rundspørring fra Six venter seks av seks økonomer at styringsrenta vil holdes uendret på 2 prosent. Spenningen knytter seg mest til om Norges Bank vil komme med nye signaler om renteutviklingen fremover, mener ekspertene.

- Øystein Olsen og Norges Bank vil mildt sagt sjokkere dersom styringsrenta økes nå. Da vil kronekursen gå helt amok, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til NRK.no.

Steinar Juel

Sjefsøkonom Steinar Juel i Nordea mener at det vil være uklokt av Norges Bank å øke styringsrenta i dag, selv om gode grunner taler for det.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

I likhet med flere av økonomene i DNs rentepanel mener Nordeas sjeføkonom at det kan være sterke argumenter for å øke renta allerede nå, spesielt fordi inflasjonen er på vei oppover. Likevel mener han sentralbanken må holde igjen.

LES OGSÅ: - Høye boligpriser en risiko for norsk økonomi.

- Uklokt å heve renta

I sentralbankens siste pengepolitiske rapport fra oktober i fjor, indikerte hovedstyret at neste renteheving først ville komme først vil komme frem mot sommeren 2011.

Juel mener at en renteøkning nå vil være uklok og bryte med de signalene Norges Bank tidligere har angitt.

- Markedet vil lure på hva i all verden sentralbanken holder på med dersom den trekker en renteøkning som en kanin opp av hatten i dag, sier Juel.

Også sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener Norges Bank vil overraske markedet dersom hovedstyret skulle velge å heve renta i dag.

- Men det vil ikke overraske dersom Norges Bank tegner et bilde av økonomien som tilsier at rentene bør heves noe raskere, sier Andreassen.

Han mener at rentemarkedet allerede har priset inn at en renteøkning kan komme tidligere enn det Norges Bank antydet i sin siste prognose for rentebanen.

- Vil veie sine ord på gullvekt

Andreassen mener at mange nå er spente på hvordan den ferske sentralbanksjefen velger å formulere seg i sin første presentasjon av hovedstyrets rentebeslutning med Olsen som øverste sjef.

- Men jeg tror at Øystein Olsen vil veie sine ord på gullvekt og ikke si noe som han ikke hadde tenkt å si. Det er jeg helt sikker på, avslutter Andreassen.

Da NRK intervjuet sentralbanksjefen på hans kontor på tilstredelsesdagen understreket han flere ganger at han ikke ville si noe som kunne tolkes som nye rentesignaler på sin første dag på jobb.

LES OGSÅ: Ingen kursendring i Norges Bank

- De mange som følger renten nøye kan legge til grunn at bankens reaksjonsmønster videreføres, sa Olsen i intervjuet.