Hopp til innhold

- Vi selger oss ikke ut av SAS

Kriseresultatene i SAS til tross – regjeringen har ingen planer om å selge seg ut av SAS. NHO er kritisk til eierskapet.

Dag Terje Andersen
Foto: Piera Balto / NRK

SAS hadde et underskudd før skatt på 973 millioner svenske kroner i første kvartal. Nå sier selskapet at de vil kutte bemanningen med 1.000 ansatte.

Les også: Underskudd også i SAS Norge

Les også: SAS må kutte 1000 stillinger

Eierskap historisk betinget

Den norske, svenske og danske stat eier til sammen halvparten av flyselskapet SAS. Men NHO mener det ikke er en statlig oppgave å eie flyselskaper, og ber dermed staten vurdere sin eierposisjon i SAS

- I utgangspunktet mener vi det ikke er en naturlig oppgave for staten å eie et flyselskap. Da det skjedde var det historisk betinget, som det også var i mange andre land, sier NHO-direktør Petter Haas Brubakk.

Petter Haas Brubakk, NHO

- I utgangspunktet mener vi det ikke er en naturlig oppgave for staten å eie et flyselskap, sier NHO-direktør Petter Haas Brubakk.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

De tre skandinaviske landene gikk i sin tid inn på eiersiden for å opprettholde et nasjonalt rutenett - samtidig som det var viktig å unngå at selskapet ble overtatt av utenlandske, private eiere.

Avviser å selge seg ut

Næringsminister Dag Terje Andersen mener det er helt uaktuelt å selge statens aksjer i SAS nå.

- De tre statene står ved sitt eierskap i SAS, også i en situasjon der resultatene ikke er så gode som vi kunne ønske oss, sier Andersen.

Andersen avviser at det er aktuelt å selge seg ut av selskapet som har vært i en tøff økonomisk situasjon i en årrekke.

- Det er ikke sånn man trekker seg ut når et selskap går dårlig. Det er da det trengs langsiktige og seriøse eiere, sier han.

Svenskene har tidligere sagt at de vil selge seg ut av SAS men foreløpig har ingenting skjedd. Flere norske politikere – også fra dagens regjeringspartier – er for et kjøp av svenskenes aksjer. Dette er et synspunkt NHO og er sterkt uenig i

- Vi synes det er feil å bruke skattebetalernes penger på å kjøpe seg opp i selskaper. Vi mener staten heller bør redusere sitt engasjement i næringslivet, sier Petter Haas Brubakk i NHO.