NRK Meny
Normal

- Verdensbanken er snart tom for penger

Verdensbanken kan gå tom for midler innen ett år, sier president Robert Zoellick.

President i Verdensbanken, Robert Zoellick
Foto: MOLLY RILEY / REUTERS

Banken, som har som mål å hjelpe fattige land, har nemlig vært nødt til å dele ut så mye penger på grunn av finanskrisen at kassa snart er tom.

– Innen midten av neste år vil vi stå overfor alvorlige begrensninger, sa banksjef Robert Zoellick da han talte på åpningen av IMF og Verdensbankens årlige konferanse i Istanbul.

Ifølge Zoellick trenger banken drøyt 11 milliarder dollar for å kunne fortsette virksomheten som før, skriver Telegraph .

I løpet av det siste året har Verdensbanken tredoblet utlånene til land med middels inntekt, og økt donasjonene til fattige land med 25 prosent.

Ber om hjelp

Zoellick ber nå om hjelp fra aksjonærene innen det neste møtet, som finner sted i april.

– Vi erkjenner at alle land har stramme budsjetter for tiden, og det er et vanskelig tidspunkt å be om dette, sier han.

Pengene vil i så fall deles mellom International Bank for Reconstruction and Development, som låner ut penger til fattige land, og International Financial Corporation, som låner ut penger til selskaper.

Ifølge Zoellick vil pengemangel hos sistnevnte være spesielt risikabelt, ettersom økonomisk hjelp til den private sektoren er en viktig del av løsningen på finanskrisen.

Russland vil låne penger

Søndag kunngjorde for øvrig Russlands finansminister at landet vurderer å låne opptil fire milliarder dollar av Verdensbanken neste år.

Ifølge Aleksej Kudrin har han allerede diskutert lånet med Zoellick, skriver AFP.

– Det kommer an på betingelsene, og de har vi blitt enige om å diskutere, sier Kudrin.

Visefinansminister Dmitrij Pankin sier at Russland ikke vil gå med på en låneavtale som stiller betingelser til styringen av russisk økonomi.