NRK Meny
Normal

Stiller Bjerke et ultimatum

Sjefen i DnB NOR må gå av dersom han ikke setter ned renta. Nå oppfordrer flere forbundsledere rundt om i landet til boikott mot Norges største bank.

østvold
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Det er Per Østvold, forbundsleder i LO-tilknyttede Norsk Transportarbeiderforbund, som ønsker DnB NOR sjef sparket, ifølge VG.

Ifølge Østvold må regjeringen bruke eiermakten sin til å gi banksjefen et slikt ultimatum.

- Jeg vet at regjeringen ikke kan instruere DnB NOR. Men siden staten tross alt eier 34 prosent i den banken, kan de derfor utøve eiermakt og bruke de riktige kanalene til å fortelle Bjerke at han enten kan sette ned renten, eller få sparken, sier Østvold.

Østvold tror at 90 prosent av befolkningen vil forstå dersom regjeringen bruker maktmidler for å få Rune Bjerke og DnB NOR til å sette ned renten.

Oppfordrer til boikot

Flere fagforbund har truet med å bryte kundeforholdet med DnB NOR etter at banken satte opp renten med 0,3 prosentpoeng. Mange oppfordrer nå til åpen boikot mot Norges største bank.

- Jeg oppfordre alle medlemmene i forbundet og i hele LO om å vise sin forbrukermakt og kutte ut DnB NOR, og alle som kan bør bytte bank, sier Turid Lilleheie i Norsk Tjenestemannslag.

Både statsminster Jens Stoltenberg og finansminister Kristin Halvorsen har flere ganger uttalt seg i mediene om at DnB NOR må sette ned renten.

LES MER HER: Kaller DnB NOR inn til «rentemøte»

Eierskapsavdelingen i Næringsdepartementet har kalt DnB NOR-ledelsen inn på teppet etter helgen.

- Ingen fortjeneste

Næss

Finansdirektør i DnB NOR Bjørn Erik Næss vil ikke sette ned renten.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Finansdirektør Bjørn Erik Næss i DnB NOR sier at banken ikke kan sette ned renten med en halv prosent da de ikke vil få noe fortjeneste dersom renten senkes.

- Vi forstår at folk ønsker lavere rente. Men vi må også av hensyn til det, ha en fornuftig sikkerhetsmargin på den virksomheten vi driver. På vår boliglånsportefølje som vi i dag driver, har vi en fortjeneste på 0,5 prosent. Dersom vi senker ned renten vil vi ikke ha noe fortjeneste, sier Næss.

Til tross for krass kritikk fra regjeringen og fagbevegelsen mener finansdirektøren at DnB NOR ikke neglisjerer det som er sagt, men at de har et ansvar de må følge opp.

-Vi har også pålegg om å drive en fornuftig forretningsdrift, og må handle forsvarlig. Vi må huske på at vi også har et ansvar for at vi i turbulente tider også skal kunne tilby finansiering til norske kunder og bedrifter over hele Norge, sier han.

Han vil ikke kommentere hvorfor andre banker har satt ned renten.