NRK Meny
Normal

- Ikke selg boligen selv

Snart kan folk flest selge boligen sin selv på internett, uten å bruke megler. Dermed kan de slippe billigere unna. Men det er risikosport, mener ekspert.

Hus til salgs
Foto: Sinar 2

Regjeringen har sett seg lei på at nettportaler som finn.no og tinde.no kun lar eiendomsmeglere og advokater med meglerbevilling annonsere boliger for salg på sine nettsider.

I dag nektes privatpersoner å annonsere sin egen bolig på nettportalene, mens det er fritt frem for å sette inn en annonse i avisene.

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys

- Det vi ser for oss er at folk kan ønske å gjøre deler av salget selv, og kanskje få ned prisen for salg av bolig, sier Heidi Grande Røys til NRK.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Dette vil fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys ha en slutt på, og hun har derfor sendt ut et forslag til en ny forskrift som pålegger nettportalene å ta inn annonser fra privatpersoner.

Hun mener at forslaget kan føre til større konkurranse og lavere priser, noe som er til fordel både for selgere og kjøpere.

- Hold deg langt unna

Redaksjonssjef Carsten Pihl i Dine Penger mener at det er bra at forbrukerne etter alt å dømme får tilgang til nettportalene, fordi det gir økt konkurranse.

Likvel er han ikke sikker på at forslaget er til gunst for forbrukerne, og mener at folk flest bør holde seg langt unna å selge boligen sin selv.

Dette begrunner han først og fremst med at man løper en økonomisk risiko for å få for lite penger for boligen som uprofesjonell selger. I tillegg er det flere juridiske skjær i sjøen, mener han.

Risikosport å stå for salget selv

- Det er strenge krav til hvordan handelen skal gjennomføres, til dokmentasjonsplikt og til oppgjør. Dette er imidlertid tjenester som man kan kjøpe, sier Pihl.

Kan det være en risiko for at man ikke opplyser nok i annonsen i forhold til regelverket?

- Hvis man prøver å gjøre dette selv kan man risikere det. I markedet for bruktbiler bruker mange NAF-test for å dokumentere hvordan bilen er, og skal man selge en bolig selv bør man legge ved dokumentasjon for tilstanden til boligen, for eksempel gjennom en boligsalgsrapport, sier han.

Han mener at innhenting av informasjon i forbindelse med boligsalg er en jobb for profesjonelle, og at det kan være lett å gå i fella.

Hvem er det eventuelt som bør vurdere å selge selv?

- Eier du en helt enkel og grei leilighet i byen og sameiet er i orden, man har grei dokumentasjon og tror man greier å gjøre salgsjobben selv, kan man vurdere det. Men jeg er tvilende til om man vil tjene på det, sier Pihl.

- Mye vil bli advokatmat

Forslaget vil trolig føre til enda magrere tider for norsk meglerbransje. Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er derfor ikke overraskende sterkt kritisk til forslaget om å slippe til folk flest på eiendomsportalene.

- Du kan jo spørre folk flest hva en servitutt er eller om de vet hva de 17 forskjellige fargene på et reguleringskart betyr og høre hva de svarer, sier leder Christian Dreyer i NEF. Han spår at langt flere boligsalg vil ende opp i rettsapparatet hvis folk flest slipper til på finn.no med boligannonser.

- Folk må få velge selv

- Det vi reagerer på er at nettportalene stenger ute privatpersoner som ønsker å ta det ansvaret og den risikoen det er å selge sin egen bolig. Dette er en risikovurdering som folk selv må gjøre, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.

Hun mener at forslaget om å åpne for nettannonsering for forbrukerne gir flere valgmuligheter.

- Det vi håper på at blir konsekvensen av det vi nå foreslår er at folk i større grad kan gjøre deler av jobben selv, i stedet for at alle kjøper vegg- til veggløsninger fra eiendomsmeglerne, avslutter Grande Røys.