Hopp til innhold

- For dårlige rutiner

Næringsminister Dag Terje Andersen kritiserer Telenor for dårlig oppfølging av underleverandørene.

Næringsminister
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Telenor har tatt kritikk for de reglene som underleverandørene ikke har fulgt opp, og sier nå opp samarbeidet med underleverandørene i Bangladesh.

Fulgte ikke opp

- Hvis det er underleverandører som nekter å følge opp de kravene til helse, miljø og sikkerhet som GrameenPhone fremmer overfor underleverandørene, må dette få sterke konsekvenser for de det gjelder, sier Andersen.

Han mener Telenor ikke kan fortsette å opprettholde kontrakt dersom underleverandørene ikke klarer å følge kravene.

Næringsministeren mener likevel at Telenor har skyld i at dette gikk så langt og at det har vært for dårlige rutiner.

- Det som har vært tilfellet er at opppfølging av at underleverandørene følger opp de kravene som var satt, har vært for dårlige. Vi har spurt Telenor om hvordan de har tenkt til å rydde opp i dette og fått som svar at de bruker Veritas og at de selv har gått gjennom underleverandørene, sier næringsminister Andersen.

LES OGSÅ: Ber om møte med næringsministeren

Skal bli strengere

- Vi kom over holdninger som vi i den sammenhengen ikke kunne bringe videre i et kundeleverandørforhold, sier Jon Fredrik Baksaas.

Ifølge Telenor skal de nå opparbeide strengere kvalitetsrutiner som gjør at man kan avsløre underleverandører som ikke følger opp regelverket.

Næringsministeren sier at norske selskap må betale regninger for at det ikke skal være sosial-dumping og farlige arbeidssituasjoner. På den måten unngår man korrupsjon og brudd på andre deler av de etiske retningslinjene.

Sier opp samarbeidet

I 12 år har Telenor samarbeidet med selskapet Mizan Hatim Engineering, som leverer 70 prosent av sin produksjon til Telenor og GrameenPhone. Nå har Telenor og selskapet de eier, GrameenPhone, sagt opp kontrakten med underleverandøren.

Selskapet er i fare for å gå konkurs og 500 ansatte risikerer å bli arbeidsløse.

De siste ukene er det kommet fram at sju mennesker er omkommet i forbindelse med arbeider for Telenors underleverandører i Bangladesh og Ungarn.

– Dette betyr jo ikke at Hatim ikke kan komme tilbake igjen som leverandør. Og det er flere mobiloperatører enn oss som bygger tårn i Bangladesh, så det markedet er jo ikke borte, sier Telenor-sjefen.