Hopp til innhold

- Brustad tar feil

Helseminister Sylvia Brustad bør vurdere sin egen stilling i stedet for å si opp folk i helseforetakene fordi de går med store underskudd, mener tilltsvalgte i Sykehus-Norge.

Sylvia Brustad

Sylvia Brustad

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

I mottakelsen ved Ullevål Universitetssykehus i Oslo leter de etter senger. Sykehusansatte løper rundt og prioriterer hele dagen. Hvordan skal de klare å kutte 300 millioner kroner.

Helseminister Sylvia Brustad har blant annet truet med å skifte ut representanter i de regionale helseforetakene.

Hvor er de sitter disse lederne som er så mye bedre, som skal overta dette i forhold til dem som allerede sitter og gjør så godt de kan

Tillitsvalgt i foretaket Ullevål, Per Meinich

- Jeg vil utfordre henne til å komme hit og vise oss hvordan vi skal gjøre det, sier Meinich.

Sammen med tillitsvalgte ved sykehus over hele landet NRK har vært i kontakt med rister han på hodet over ministerens trusler.

- Ansvarsfraskrivelse

Det samme gjør Yngre Legers Forening som mener fotballen har vist at det ikke fungerer.

- Vi synes det er en ansvarsfraskrivelse, sier leder Hege Gjessing i Ynle Legers Forening.

Statsråden bruker gjerne utskiftningene i Helse Midt-Norge som bevis på at det hjelper å fjerne folk i styrene. gir økonomiske resultater.

- Spørsmålet som det er nærliggende å stille i denne forbindelse, er om hun ikke tåler å ha personer innenfor sitt system som sier ifra. Hvis det er slik, mener jeg det er alvorlig, sier Gjessing.

- Dramatisk

En av de tillitsvalgte i regionen, Bernt Müller, er også bekymret for hvem som byttes ut.

- Jeg har fått indikasjoner på at en slik renskning av styrene kan være på gang. Hvis man da plukker ut de styremedlemmer som har vist seg å være ubekvemme, uten at jeg kan føre bevis for det, vil jo det være veldig dramatisk, sier han.

Fire helseforetak som deler Helse-Norge har et underskudd på ti milliarder kroner siden 2002. Ansvaret legger helseministeren på styrene, og tirsdag varslet hun utskiftninger.

Helse- og omsorgsdepartementet sier at helseministeren ikke ønsker å kommentere saken.

Les denne fra tirsdag: Representanten for de ansatte ved Sykehuset Buskerud sier at Brustad må gå