- Alle bankene vil kutte renta

Finansminister Kristin Halvorsen er fornøyd med at DnB Nor kutter renta, og mener resten av bankene vil følge etter.

Finansminister Kristin Halvorsen ved åpningen av Batteriet
Foto: Morten Andersen / NRK

Åsmund Skår

Konserndirektør Åsmund Skår i DnB NOR Personmarked.

Foto: DnB NOR
Rune Kibsgaard Sjøhelle

Kommunikasjonsdirektør Rune Kibsgaard Sjøhelle i Nordea.

Foto: Nordea

DnB NOR setter ned utlånsrenta med ett prosentpoeng. Laveste rente blir dermed 5,45 prosent.

De nye rentesatsene gjelder fra 10. desember 2008 for nye lån. For eksisterende lån og innskudd vil de nye satsene gjelde fra 15. januar 2009.

Tror på betydelig kutt

– Jeg regner med at alle banker nå kommer etter. Dagens kutt viser sammen med flere andre forhold at markedet og konkurransen mellom bankene nå fungerer bedre enn for kort tid siden, sier finansministeren.

Hun viser til at pengemarkedsrentene denne uka har sunket kraftig, og fredag ligger de bare noen få punkter over gjeldende styringsrente.

– Når så sentralbanksjefen har gått til det skritt å varsle nye kutt, tror jeg vi vil få en betydelig rentenedgang utover vinteren, sier Halvorsen.

Hun mener lav rente nå er veldig viktig for å styrke den økonomiske aktiviteten, samtidig som det vil gi folk med gjeld mer penger mellom hendene.

Store kutt

Banken begrunner rentekuttet med at pengemarkedsrentene har falt betydelig i det siste.

- Vi har hele tiden vært tydelige på at utviklingen i markedsrentene er avgjørende for vår rentesetting, opplyser DnB NOR i en pressemelding.

Denne uken har en rekke sentralbanker i Europa vedtatt store kutt i sine styringsrenter, og pengemarkedsrentene har falt markant.

- Dette, og forventninger om ytterligere rentenedgang i markedet, er bakgrunnen for at vi nå finner det forsvarlig å senke våre boliglånsrenter så mye som et helt prosentpoeng, sier sier konserndirektør Åsmund Skår i DnB NOR Personmarked.

Flere vurderer kutt

Nordea vurderer mandag om bankens rentesatser skal endres, opplyser kommunikasjonsdirektør Rune Kibsgaard Sjøhelle.

– I utgangspunktet mener vi at det vil være viktig å se hva sentralbanksjefen gjør på neste rentemøte 17. desember, fordi det vil ha innvirkning på pengemarkedsrenten. Men vi registrerer at DnB NOR har satt ned renta fredag, og følger konkurransesituasjonen nøye, sier Kibsgaard Sjøhelle til NTB.

Også SpareBank 1 SR-Bank venter med avgjørelsen til over helgen.

– Vi vil ta en rentebeslutning over helgen, men det ligger i kortene at det kommer et kutt, sier Frode Sandal, kommunikasjonsrådgiver i SR-Bank til NA24.