Hopp til innhold

Ut med transfettet

Det helseskadelige transfettet får mindre plass i det norske kostholdet.

Kjeks, cookies
Foto: ScanStockPhoto

Det har lenge vært kjent at transfettsyrer gir økt risiko for hjerteinfarkt. I tillegg fører fettet til mer av det onde kolesterolet i blodet, samtidig som det også senker det gode kolesterolet.

Derfor har eksperter helt siden 90-tallet advart nordmenn mot det helseskadelige fettet.

Nå viser rapporter at nordmenn spiser stadig mindre transfett.

Les også: Transfett og godt fett

- Fortsatt en jobb å gjøre

- I dag er nordmenns gjennomsnittlige inntak i tråd med anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon,WHO, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Sosial- og Helsedirektoratet.

WHO anbefaler at inntaket av transfettsyrer begrenses til mindre enn 1 prosent av energiinntaket.

 - Nedgangen i inntak av transfett er svært gledelig. Men vi har fortsatt en jobb å gjøre for å redusere inntaket av mettet fett. Å velge magre kjøtt- og meieriprodukter er et godt råd, sier Rimestad.

Vil ha merking

Mikro-popkorn og visse typer kaker og kjeks er de enkeltvarene som inneholder høyest andel transfett per 100 gram fett.

Les også: Ikke vær redd for egget

Myndighetene i Norge har lenge samarbeidet med matvareindustrien om å redusere forbruket av transfett.

Nå prøver Sosial- og Helsedirektoratet å få EU med på obligatorisk merking av transfett på matvarer.

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

 

TV og radio

Kikertvannet er en vegansk eggehvite som kan brukes i desserter

Sjekk hva du kan lage istedenfor

Datingappene selger deg drømmen om kjærlighet. Men de tjener penger på at forblir singel og ensom.