NRK Meny
Plakat Selahattin Demirtas
Foto: Lefteris Pitarakis / AP

Valg i Tyrkia

Oppsummert

Det er valg på president og ny nasjonalforsamling i Tyrkia 24. juni. Etter en folkeavstemning i 2017 er grunnloven endret, slik at presidenten nå har fått økt sin makt på bekostning av nasjonalforsamlingen. President Erdogan stiller til gjenvalg.

 • Erdogan er tatt i ed

  Recep Tayyip Erdogan er tatt i ed som første tyrkiske president med kraftig utvidet makt. Han blir nå både statsoverhode og regjeringssjef, og statsministerposten er avskaffet. Han vil få makt over rettsvesenet og kan styre via dekreter.

 • Erdogang fikk 52,59 prosent

  Det endelige resultaltet etter presidentvalget i Tyrkia 24. juni viser at Recep Tayyip Erdoğan vant valget med 52,59 prosent av stemmene. Det opplyser det tyrkiske valgstyret.

 • Erdogan får overført mer makt

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans rolle blir nå styrket etter at det onsdag ble utstedt et dekret som overfører mer makt til presidenten. Erdogan skal nå kunne danne og regulere departementer, og kan kvitte seg med offentlig ansatte.

 • Angela Merkel gratulerer Erdogan

  I motsetning til EUs utenrikssjef, gratulerer Tysklands forbundskansler Merkel Tyrkias president Erdogan med valgseieren. – Jeg ser fram til å arbeide sammen med deg for å ytterligere fremme og utvide samarbeidet mellom våre to land, skriver Merkel.

 • EU nekter å gratulere Erdogan

  EU mener valgkampen i Tyrkia var urettferdig og nekter å gratulerer president Erdogan med valgseieren. EUs utenrikssjef Mogherini sier i en kunngjøring at velgerne hadde et «genuint valg», men at forholdene under valgkampen ikke var likeverdige.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no