Hopp til innhold

– Regjeringen er for passiv

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener den blå regjeringen må satse mer på å skape en norsk industri basert på fornybar energi.

Jonas Gahr Støre i Vandrehallen på Stortinget

VIL STYRKE. Jonas Gahr Støre vil styrke støtten til kommersialisering av norsk miljøteknologi.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

NRK har publisert en sak som viser at mange gründere sliter med å kommersialisere teknologi knyttet til fornybar kraft.

Forskere varsler om at Norge har en unik sjanse til å bli ledende innenfor en ny fornybar-industri, men at vi er i ferd med på kaste bort sjansen.

AP-leder Jonas Gahr Støre mener den blå regjeringen må satse mer.

– Vi kan vente et nytt kapittel i industrialiserte lands verdiskaping gjennom en industri basert på ny energi. For Norge er spørsmålet om vi klarer å utvikle industrimiljøer som produserer fornybar energi, for eksempel fra vind, bølger og sol, sier Støre.

Han legger vekt på at det forutsetter private investeringer.

– Men ny industri har i norsk historie fått støtte og tilretteleggelse fra det offentlige. Den blir ikke til av seg selv. Derfor mener vi regjeringen burde satset sterkere enn den gjør i dag, sier Ap-lederen.

Vil styrke norsk teknologi

Støre viser til at den blå regjeringen i årets budsjett vil øke Miljøteknologiordningen med 56,6 millioner kroner, mens Ap i sitt alternative budsjett foreslår å øke denne med ytterligere 200 millioner kroner. Støtten brukes blant annet til å utvikle pilotanlegg.

– Jeg mener regjeringen er for passiv i sine virkemidler. Vi mener at noe av den handlefriheten vi har i Norge burde brukes på blant annet dette, fremfor de store skattekuttene.

– Hvorfor økte dere ikke støtten mer da Ap var i regjering?

– Vi gjorde det, og etter hvert som vi utvikler oss kan vi gjøre mer, sier Støre.

– Øker forskningsbudsjettet

Slik kommenterer statssekretær Dilek Ayhan (H) i Nærings- og fiskeridepartementet Støres påstand om at regjeringen er for passiv:

Statssekretær Dilek Ayhan (H)

Statssekretær Dilek Ayhan (H).

Foto: Nærings- og fiskeridepartmentet

– Aldri tidligere har offentlige penger til forskning utgjort en høyere andel av bruttonasjonalprodukt. Vi øker forskningsbudsjettet med 2,1 milliarder kroner. Forskningsrådets budsjett øker med 460 millioner kroner. Det sikrer og skaper nye arbeidsplasser. Regjeringen øker næringsrettet forskning og innovasjon med 300 millioner kroner for å styrke næringslivets konkurransekraft, sier Ayhan i en e-post.

Hun påpeker at regjeringen vil styrke miljøteknologiordningen med over 60 prosent sammenlignet med den rødgrønne regjeringen.

Offentlig ansvar

Kilder NRK har snakket med sier at Norge satser stort på forsking og utvikling av teknologi knyttet til fornybar kraft. Problemet er er at det mangler ordninger for å utvikle det til en norsk industri.

Forsker Helge Ryggvik påpeker at Norge på 70-tallet brukte Statoil for å utvikle en norsk leverandørindustri knyttet til oljen.

Bør staten gjøre det samme for å utvikle en industri rundt fornybar kraft?

– Jeg vil være litt varsom med sammenligningene, for det er to ganske ulike utgangspunkt. Men vi har jo Statkraft, som er Europas kanskje ledende fornybarselskap, og som også er en drivkraft i Norge. Å gi Statkraft mulighet til å utvikle sin teknologi og produksjon er en måte å satse på industri knyttet til fornybar kraft, sier Jonas Gahr Støre.

– Bør Statkraft få en større rolle i å utvikle norsk teknologi?

– Statkraft skal klare seg i krevende markeder, og vi skal være varsomme med å gi dem i oppdrag å satse på teknologi som ikke er ferdig utviklet. Det er det offentliges ansvar, innenfor de rammene EØS-regelverket og konkurranselovgivningen gir, sier Støre.

– Hvor viktig er det at Norge får et nytt ben å stå på innenfor ny, fornybar kraft?

– Jeg mener det blir galt å si at siden vi har et bein innenfor olje og gass, skal vi nå få det samme innen fornybar. Det er to ulike kapitler. Men på veien til nullutslipp-samfunnet vil vi være avhengig av den beste tilgjengelig teknologien internasjonalt. Mye av den teknologien og kompetansen har vi i olje- og gassmiljøene, og vi kan ha enda større ambisjoner for at Norge kan utvikle ledende miljøer der vi har kompetanse, som på havvind, sier Støre.

– Vi kan ha enda større ambisjoner for at Norge kan utvikle ledende miljøer der vi har kompetanse, som på havvind.

Jonas Gahr Støre


Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no