Hopp til innhold

Støre hardt ut mot Israel: – Totalt uakseptabelt

Statsminister Jonas Gahr Støre sier til NRK at krigen i Gaza er dramatisk for sivile.

– Den måten Israels krigføring rammer helsevesenet og hele det humanitære systemet på er totalt uakseptabelt, og må stoppe, sier Støre.

Han påpeker at Gaza nå i realiteten står uten sykehus.

– Det betyr at over 2 millioner mennesker som har veldig stort behov for helsehjelp er i en sårbar situasjon vi bare ikke kan akseptere, sier Støre.

FNs sikkerhetsråd vedtok fredag en resolusjon som krever en økning i nødhjelpen til Gaza.

– En forutsetning er at de som jobber med helsehjelp i sykehus, og de som skal hjelpe de mest sårbare, blir beskyttet, ikke angrepet, sier Støre.

– Hva er din oppfordring til Israel denne helgen?

– Det er å tenke grundig gjennom dette. De kan miste sin sympati, som de har hatt etter det grusomme terrorangrepet 7. oktober, om dette fortsetter, sier Støre.

Støre sier at helsevesenet i Gaza har brutt fullstendig sammen.

– Vi ser at helsepersonell blir tatt ut av sykehusene, avhørt og avkledd. De får ikke gjort jobben sin. Det er helt uakseptabelt. Det humanitære systemet kan bryte helt sammen. Dette er ekstremt alvorlig, sier han.

På spørsmål om Støre nå har mindre sympati med Israel, svarer han:

– Vi tok avstand fra terrorangrepet, og det var det grunn til å gjøre. Det var en fryktelig hendelse som rammet sivile i Israel. Men krigføringen i Gaza har utviklet seg på en måte vi ikke kan akseptere. Helsevesenet skal beskyttes. Sivile skal beskyttes.

Jonas Gahr Støre
Foto: Amanda Iversen Orlich / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no