Hopp til innhold

Sjekkeapp må betale rekordbot på 65 millioner

Sjekkeappen Grindr fikk i 2021 en rekordbot på 65 millioner kroner av Datatilsynet for å bryte personopplysningsloven. Nå har Personvernnemnda bestemt at tilsynets vedtak opprettholdes.

– Personvernnemnda har ikke funnet noen grunn til å endre størrelsen på det fastsatte gebyret, skriver nemnda i sin avgjørelse.

Nemnda behandler og avgjør klager på Datatilsynets vedtak.

– Vi er veldig fornøyde med at Personvernnemnda er enig i våre konklusjoner og har opprettholdt vårt vedtak, skriver direktør i Datatilsynet Line Coll til NRK.

Tilsynets vedtak har sitt utspring i rapporten «Out of Control».

I rapporten dokumenterte Forbrukerrådet og Mnemonic at ti selskaper fikk vite Grindr-brukeres unike mobilkode kalt en «annonsør-ID», at de brukte Grindr, og mobilens presise GPS-posisjon. Det er nok til å identifisere mobileieren med navn og adresse, mente Tor Erling Bjørstad i Mnemonic.

– Vedtaket skaper en forventning og viser at internasjonale aktører på det norske markedet må levere tjenester som ivaretar norske brukere og deres personvern. Det er viktig at gebyr for lovbrudd virker avskrekkende og bidrar til etterlevelse av personvernregelverket, skriver Coll.

Ifølge tall fra Grindr hadde appen i 2020 over 10.000 brukere i Norge og 4,6 millioner brukere globalt.

– Vi har mottatt vedtaket og kan ikke kommentere det før vi har kunnet diskutere det med vår klient, sier advokat Eva Jarbekk som representerer Grindr.

I 2018 kom det nye europeiske personvernlover. De åpnet for langt høyere sanksjoner enn Datatilsynet tidligere har kunnet gi ut.

– Det er det klart største overtredelsesgebyret Datatilsynet har ilagt noen gang, sa tilsynets daværende direktør Bjørn Erik Thon i 2021.

Grindr
Foto: Jan Kenneth Bråten

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no