Hopp til innhold

Samlet Storting vedtok sterk kritikk mot Erna Solberg

Stortinget har for første gang vedtatt sterk kritikk mot en tidligere statsminister. Det skjedde da habilitetssakene mot Erna Solberg og flere andre toppolitikere ble behandlet i dag.

Høyre-lederen blir gjenstand for den sterkeste kritikk Stortinget kan uttrykke foruten mistillit, noe som kun kan fremmes overfor sittende medlemmer av regjeringen.

Flere partier, blant dem begge regjeringspartiene, slo fast i debatten at Solberg umulig kunne ha fortsatt som statsminister dersom habilitetsbruddene knyttet til ektemannens aksjehandler var blitt kjent mens hun var regjeringssjef.

Dette er en forståelse som Høyre og Fremskrittspartiet ikke stiller seg bak, selv om begge partier altså stemte for kritikkvedtaket mot Solberg sammen med resten av Stortinget.

– Jeg tar til meg kritikken fra Stortinget, sa Solberg selv i sitt innlegg under debatten om habilitetssakene.

Hun la imidlertid til at hun kunne ha «kommentert og korrigert» uttalelser i debatten.

– Men i dag er det viktigere å understreke at det er berettiget at jeg får kritikk. Jeg skulle sikret meg bedre mot brudd på habilitetsreglene enn jeg gjorde.

Kritikkvedtaket mot Solberg får ingen direkte konsekvenser. Høyres organer har allerede uttrykt tillit til Solberg som partileder og statsministerkandidat ved valget neste år.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no