Hopp til innhold

Rød Ungdom vraket lederen - anklager om ukultur

Liv Müller Smith-Sivertsen var innstilt gjenvalgt som leder av Rød Ungdom under helgens landsmøte. Slik ble det ikke. Hun ble vraket til fordel for Amrit Kaur fra Buskerud og endte med å marsjere ut av landsmøtesalen i protest, sammen med flere andre.

– Vi var vel en 20 stykk som gikk ut av landsmøtet. Vi gjorde et forsøk på å ta et oppgjør med ukulturen i Rød Ungdom, men vant ikke fram. Vi vil ikke være en del av dette lenger, men velger å se framover og heller fortsette det gode samarbeidet med Rødt, sier Liv Müller Smith-Sivertsen til NRK.

Hun sier utviklingen i Rød Ungdom har vært dårlig over lang tid, og hevder dette skyldes intern fraksjonering og gnisninger mellom ulike miljøer.

– Ukulturen i partiet er jaget etter utkastelser. Antydninger og anklager om kupp er fjerne for meg, sier nyvalgt leder Amrit Kaur til NRK.

Under landsmøtet la hun fram et helhetlig alternativ til ny ledelse i RU med seg selv som leder. Dette endte med å få solid flertall, sier hun.

Med seg i ledelsen har hun Halvor Bergkvist og Ahmed Al-Saedi som likestilte nestledere.

– Jeg vil jobbe for en god organisasjonskultur, der vi er kameratslige og rause med hverandre, sier Kaur, som varsler at antirasisme skal bli en hovedsak under hennes ledelse.

Liv Müller Smith-Sivertsen ble valgt til leder av RU i fjor, men har vært del av sentralstyret siden 2020. Hun har overfor Klassekampen hevdet at ungdomspartiet er utsatt for et kommunistisk kuppforsøk, og at de suspenderte medlemmene er med i en organisasjon kalt Kommunistisk Enhet.

Amrit Kaur var en av fem RU-medlemmer som i februar ble suspendert etter angivelig å ha brutt partiets vedtekter. Under landsmøtet ble suspensjonen opphevet med 45 mot 15 stemmer, ifølge Klassekampen.

Kaur mener Smith-Sivertsens anklager er grunnløse. Hun sier landsmøtet vedtok at medlemskap i Kommunistisk enhet er uforenlig med medlemskap i Rød Ungdom.

Amrit Kaur, ny leder i Rød Ungdom.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no