Hopp til innhold

Presseforbundet har vedtatt endringer i Vær varsom-plakaten

Presseforbundets styre har vedtatt endringer i punktene om sponsing av journalistikk og omtale av selvmord. De nye punktene blir gjeldende fra nyttår.

Punktene det er snakk om er punkt 2.8 og 4.9.

I fjor høst nedsatte Presseforbundet to utvalg som skulle vurdere om det er behov for endringer i Vær Varsom-plakatens punkter om sponsing og omtale av selvmord. Styret i Presseforbundet behandlet saken 8. desember og vedtok da endringer i punkt 1.1, 2.8 og 4.9, skriver forbundet selv på sine nettsider.

I tråd med utvalgets forslag, blir nå spons-begrepet borte fra plakaten. Dette er et begrep som har blitt oppfattet som tvetydig ute blant folk, og som har åpnet for omgåelse av regelverket, argumenterte utvalget. Begrepet erstattes nå av «ekstern finansiering» og vil favne både kommersielle- og ikke-kommersielle bidragsytere.

I punktet om selvmord foreslo utvalget å gjøre store endringer, for å gå bort fra ordlyd som ble oppfattet som sterke advarsler til formuleringer som i større grad kan gi retning for god presseskikk på området.

Slik blir det nye punkt 2.8:

«Eksterne finansieringskilder skal ikke ha innflytelse på noen del av mediets journalistiske virksomhet. Unngå ekstern finansiering og avtaler som bidrar til at publikum kan reise tvil om redaksjonens troverdighet. Vær særlig varsom ved ekstern finansiering av nyhetsjournalistikk. Ekstern finansiering av journalistikk rettet mot barn må ivareta barns særlige behov for vern. Skjult reklame er uforenlig med god presseskikk. Vis åpenhet om avtaler og hvordan journalistikken er finansiert. Dersom journalistisk innhold er eksternt finansiert, skal dette være åpenbart for publikum.»

Slik blir det nye punkt 4.9:

«Ved omtale av selvmord og selvmordsforsøk er det god presseskikk å vektlegge en nøktern fremstilling. Vis hensyn til de som er direkte berørt. Vær Varsom ved omtale på et tidlig tidspunkt. Det kreves høy aktsomhet ved beskrivelse av metode og det spesifikke stedet for handlingen.»

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no