Hopp til innhold

Politisjef: – Kupplanleggerne var tungt bevæpnet og farlige

Ytre høyre-gruppen som anklages for å ha planlagt statskupp i Tyskland, var tungt bevæpnet og utgjorde en reell trussel, sier landets politisjef.

De som ble pågrepet i onsdagens storstilte politiaksjon, var «en farlig blanding av folk med irrasjonelle overbevisninger, noen med mye penger og andre med våpen», sier Holger Münch til kringkasteren ARD.

– De hadde lagt en plan de var innstilt på å gjennomføre. Det gjør dette farlig, og det var derfor vi grep inn, sier Münch, som er sjef for det føderale tyske politiet BKA. Han sier det ble funnet våpen – inkludert armbrøster, rifler og ammunisjon – på 50 av stedene som ble ransaket.

54 personer etterforskes for å være tilknyttet gruppen, som ifølge påtalemyndigheten planla å styrte den tyske regjeringen og sette inn et nytt styre. Hittil er 25 personer pågrepet, blant dem et tidligere medlem av Forbundsdagen, ekssoldater og forretningsmannen og adelsmannen som kaller seg fyrst Heinrich XIII av Reuss og skal ha vært tiltenkt rollen som landets leder etter kuppet.

Ytterligere 50 er siktet, og Münch sier det trolig vil bli flere pågripelser i saken. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no