Hopp til innhold

Syntetisk hasj skal på narkolista

Statens Legemiddelverk vil nå forby opp mot tjue nye narkotiske stoffer. Men før de rekker å forby de farlige stoffene, dukker det opp nye varianter.

Video 48d43a46-9bfb-48a2-a4b7-f2a1faf5eab9.jpg

Se video: Syntetisk hasj skal på narkolista

Kripos advarer mot helseskadene som såkalte syntetiske cannabinoider kan gi, fordi de er langt sterkere enn organisk cannabis.

Les også: Fanger lurer narkotester med «ekstrem-cannabis»

Legemiddelverket vil nå utvide narkotikalista med ti til tjue nye stoffer.

– Vi lager nå en høring der vi vil ha flere av de syntetiske cannabinoidene opp på narkotikalisten, sier seksjonssjef ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, til NRK.

Høringen vil bli sendt ut før jul og vil inneholde rundt ti stoffer som foreslås oppført på narkotikalisten. I dag er de kun klassifisert som ulovlige legemidler, noe som innebærer langt mindre risiko for straff for dem som innfører det.

– Vil alltid ligge to skritt bak kjemikerne

Selv om Legemiddelverket nå sier at de veldig snart skal ha den nye narkotikalisten på plass finnes det fortsatt et utall varianter og stadig nye dukker opp.

– Hvis dere nå narkolister nye stoffer, vil det da ha dukket opp ti nye stoffer før dere har den nye listen klar?

– Ja, det vil det. Det dukker opp nye stoffer nesten hver uke eller måned, så dette er en evig kamp mellom de som finner opp nye narkotiske stoffer og myndighetene som skal kontrollere dem, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket

– Er det en tapt kamp?

– Nei, det vil jeg ikke si, fordi vi klarer å få de farligste stoffene på narkotikalisten ganske raskt. I tillegg jobber vi på flere fronter for å advare mot nye stoffer, sammen med politiet og andre myndigheter, sier Madsen.

madsen

– Det dukker opp nye stoffer nesten hver uke eller måned, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Foto: NRK

– Hundre ganger sterkere enn cannabis

I går fortalte NRK om kjemikerne på Kripos som opplever en eksplosjonsartet økning i beslag av såkalte «legal highs» , syntetiske cannabinoider. Så langt i år har de sett en tredobling i beslag av disse stoffene.

– Politiet i hele landet er bekymret, det viktigste er at de raskest mulig kommer på narkotikalisten, sier Kari Solvik, sjef for narkotikaanalyse ved Kripos.

Fordi disse syntetiske variantene av cannabis er så potente, er de mer risikable for helsen enn organisk cannabis. De kan ifølge Kripos gi en hasjliknende ruseffekt som er opp mot 100 ganger sterkere enn «originalen».

Avdelingsdirektør Liliana Bachs ved Folkehelseinstituttet sier at hun frykter at liv kan gå tapt i Norge dersom bruken eskalerer.

Kripos har registrert mellom tretti og førti ulike varianter av syntetiske cannabinoider, som er billig og enkelt tilgjengelig på nettbutikker.

Etter det NRK kjenner til vil to vanlige varianter bli klassifisert som narkotika snarlig:

  • JWH 018 – kjemisk betegnelse: 1-pentyl-3-(1-naftoyl)-indol

  • AM-2201- kjemisk betegnelse: 1-(5-fluorpentyl)-3-(1-naftoyl)-indol

  • Flere typer syntetisk cannabis, samt varianter av tyngre stoffer som amfetamin og heroin.

  • Noen typer beroligende legemidler.

Slår ikke ut på tester

I tillegg til at de syntetiske cannabinoidene gir en mye sterkere rus enn de tilsvarende organiske stoffene, er lettere tilgjengelig og billigere, er bruken også mye vanskeligere å avsløre.

Tidligere i dag skrev NRK.no at fengsler over hele landet melder om påvist bruk eller mistanke om bruk av syntetiske cannabinoider blant de innsatte.

Stoffene slår ikke ut på rustester, og nå jobbes det på spreng med å utvikle nye testmetoder tilpasset utviklingen.

– Det er tydelig at vi har å gjøre med en industri som ligger foran oss, sier regionstillitsvalgt i Kriminalomsorgen i Bergen, Gjert Tore Gjertsen, til NRK.no.

syntetisk hasj

Kripos har registrert mellom tretti og førti ulike varianter av syntetiske cannabinoider, som er billig og enkelt tilgjengelig på nettbutikker.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

AKTUELT NÅ