Hopp til innhold

Norge oppfordrer Sikkerhetsrådet til å hindre humanitær katastrofe i Gaza

FNs generalsekretær bruker en artikkel i FN-pakten for å oppfordre Sikkerhetsrådet til å avverge humanitær katastrofe i Gaza. Norge slutter seg til oppfordringen.

– Jeg oppfordrer Sikkerhetsrådet innstendig å bidra til å avverge av humanitær katastrofe og ta til orde for humanitær våpenhvile, skriver António Guterres i brevet til Sikkerhetsrådet.

Han viser til den sjeldent brukte artikkel 99 i FN-pakten, som gir generalsekretæren anledning til å gjøre rådet oppmerksom på saker som kan true internasjonal fred og sikkerhet.

Guterres får full støtte fra Norge.

– Brevet og bruk av artikkel 99 er rett og slett et diplomatisk nødsignal fra FNs øverste leder, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

– Sikkerhetsrådet må handle og nå bli enige om en humanitær våpenhvile. At generalsekretæren velger å ta dette sjeldne grepet, kan ikke tolkes annerledes enn at han nå slår full alarm om det som utspiller seg i Midtøsten, sier han.

I Guterres' brev skriver han at helsesystemet i Gaza kollapser, og at ingen steder er trygge. Den humanitære situasjonen er så alvorlig at den kan true internasjonal fred og sikkerhet, ifølge ham.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no