Hopp til innhold

Norge får rundt 1400 vaksinedoser i august

Det danske legemidelselskapet Bavarian Nordics koppevaksine har nå blitt godkjent av EU-kommisjonen.

Vaksinen har fram til nå bare vært godkjent som vaksine mot apekopper i USA og Canada, men mandag morgen forteller selskapet i en pressemelding at EU-kommisjonen har godkjent den til bruk mot apekopper også i Europa.

– Det ser ut til at vi får ca. 1400 doser. Vi tror at de kommer til Norge i begynnelsen av august. Man trenger to doser for å være fullvaksinert, slik at dette er i første runde snakk om å vaksinere inntil 700 personer, sier assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet til NRK.

Verdens helseorganisasjon er bekymret fordi apekopper har spredt seg raskt over hele verden, men FHI tror det er svært liten sannsynlighet for en epidemi her i landet.

– Dette er en sykdom som først og fremst spres ved nær kroppskontakt. Og det er særlig da i miljøer, spesielt menn som har seksuell kontakt med menn, at vi har sett denne spredningen i Norge og ellers også i Europa og i verden. I miljøer hvor man ikke har så nær kroppskontakt er det høyst sannsynlig at en slik sykdom vil brenne ut ganske fort, sier Bukholm.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no