Hopp til innhold

Norge får gruveavfall-kritikk fra Esa

Elleve organisasjoner som har klaget Norge inn til Esa for brudd på EUs mineralavfallsdirektiv, får støtte av overvåkingsorganet.

Det var i forbindelse med planene om dumping av gruvemasser i Førdefjorden i Sunnfjord og i Repparfjorden i Troms at de elleve organisasjonene klaget Norge inn.

I en foreløpig konklusjon har Eftas overvåkingsorgan nå slått fast at Norge ikke overholder direktivet som blant annet krever at det skal lages en plan for tilstrekkelig avfallshåndtering, skriver Bergens Tidende.

Esa mener at flere bestemmelser i direktivet ikke er tilstrekkelig gjennomført i norsk lovgivning, de har ikke tillit til at norsk forvaltningspraksis for å håndtere gruveavtall oppfyller krav og mål i direktivet, samt at Norge har brutt EØS-avtalens artikkel 7 om gjennomføring av direktiver, ifølge avisa.

Klima- og miljødepartementet skriver i sitt svar til Esa at de nå vil gå gjennom norske regler og få dem i tråd med EUs mineraldirektiv. Dette arbeidet starter umiddelbart.

Videre viser departementet til at søknadene om avfallshåndtering i Førdefjorden og Repparfjorden ble sendt til Miljødirektoratet før EU-direktivet ble innlemmet i norsk lov i 2012.

Og ifølge departementet har de aktuelle gruveselskapene levert planer for deponering av gruveavfallet som er i tråd med hovedmålene i EU-direktivet.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no