Hopp til innhold

Netanyahu vil la hæren operere fritt i Gaza etter krigen

Israels statsminister har lagt fram en plan for styringen av Gaza etter krigen. Han vil ha et lokalt embetsverk og samtidig gi den israelske hæren frie tøyler.

Planen, som Benjamin Netanyahu la fram for den israelske regjeringen sent torsdag, innebærer også at landets væpnede styrker (IDF) skal fortsette krigen mot Hamas inntil Israels mål er nådd.

Det inkluderer avvikling av Hamas og Islamsk jihad, samt løslatelse av alle gislene som fortsatt holdes i det krigsherjede territoriet, skriver CNN, som har sett planene.

Etter krigen vil Netanyahu at det sivile styret skal ivaretas av «lokale tjenestemenn som har administrativ erfaring» og som «ikke er tilknyttet land eller organisasjoner til som støtter terror».

Selv når krigen er slutt skal IDF ha «ubegrenset frihet» til å gjennomføre operasjoner i hele Gaza og hindre enhver oppblussing av terroraktiviteter, ifølge planene.

– Planen fastslår at Israel vil fortsette prosjektet som allerede er i gang med å etablere en sikkerhetsbuffersone på palestinsk side av grensen, står det videre. Den sonen skal bestå «så lenge det er behov for den».

Netanyahus plan tar også til orde for at Israel skal kontrollere sikkerheten «i hele området vest for Jordan» – til lands, til sjøs og i luften – «for å hindre at terrorelementer styrker seg» på den okkuperte Vestbredden og den beleirede Gazastripen. Målet er blant annet å hindre angrep mot Israel fra de to områdene.

Et viktig element i planen er også at FNs flyktningorganisasjon for palestinerne, UNRWA, avvikles. Gaza skal demilitariseres og grensen mot Egypt stenges for å hindre terror og smugling.

(NTB)

Benjamin Netanyahu - nærbilde. Han står foran et israelsk flagg, hvor den blå stjernen er tydelig avbildet. Han ser noe alvorlig ut i ansiktet. Det kortklipte, hvite håret er gredd til siden. Han ser fremfor seg.
Foto: Abir Sultan / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no