NRK Meny
Votering i Sør-Afrika
Foto: Rodger Bosch / AFP

Mistillitsavstemning om Zuma

Oppsummert

Sørafrikanere skal holde en hemmelig mistillitsavstemning om president Jacob Zuma, som er anklaget for maktmisbruk etter en rekke korrupsjonsskandaler.

 • President Zuma straffeforfølges

  Sør-Afrikas øverste ankedomstol har besluttet at president Jacob Zuma kan straffeforfølges for omfattende korrupsjon knyttet til en våpenavtale på 90-tallet. Zuma ble siktet i 2005, men saken ble henlagt. I fjor bestemte en domstol at saken skulle gjenopptas, noe Zuma anket.

 • President Zuma kan fortsette

  Under voteringa i Sør-Afrika i dag ble det diskutert av representantene hvor mange stemmer som må til for å avgjøre voteringa. Fordi 198 stemte, og 9 avsto fra å stemme, vil presidenten få fortsette uansett hvilket krav til majoritet som blir stilt.

 • 177 av 384 uttrykte mistillit

  Totalt antall stemmer i nasjonalforsamlinga under mistillitsvoteringa i dag var 384. Av disse stemte 198 for å avvise mistillitsforslaget, mens 177 uttrykte mistillit til presidenten. 9 representanter avsto fra å stemme.

 • Fortsatt tillit til presidenten

  En votering over tillit til Sør-Afrikas president Jacob Zuma i landets nasjonalforsamling endte med at et flertall av de som var tilstede under voteringa uttrykte fortsatt tillit til presidenten.

 • Kan ta tid før endelig resultat

  Ordstyreren under voteringa i nasjonalforsamlinga i Sør-Afrika sa under voteringa at hun ikke i dag kan avklare spørsmålet om hvor mange stemmer som må til for å avgjøre voteringa. Dermed kan det gå noe tid før det endelige resultatet er klart.

Medlemmer av den sørafrikanske nasjonalforsamlingen holder en hemmelig mistillitsavstemning om president Jacob Zuma, som er anklaget for maktmisbruk etter en rekke korrupsjonsskandaler.
Pretoria: Sørafrikanske opposisjonspartier samles til felles demonstrasjon for å kreve at president Jacob Zuma går av.
Sammenstøtene skjedde da Witwatersand-universitetet i Johannesburg ble gjendåpnet i dag etter å ha vert stengt etter forrige ukes demonstrasjoner. Studentetenes motto er "Fees must fall"

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no