Ingen enighet i sikkerhetsrådet

Norge, Kina og Tunisia klarte heller ikke søndag å overbevise FNs mektigste organ til å enes om en resolusjon om krigen mellom Israel og Hamas på Gazastripen.

De tre medlemslandene i Sikkerhetsrådet forsøkte uten hell i lukkede møter mandag og onsdag å få til en samlet uttalelse fra rådet om en umiddelbar de-eskalering av konflikten, men de mangler USAs støtte.

USA mener ifølge diplomater at en slik uttalelse vil forstyrre den diplomatiske innsatsen som gjøres for å få slutt på kamphandlingene. Og også søndagens åpne møte endte uten enighet.

FN-ambassadørene fra Norge, Kina og Tunisia sendte etter møtet ut en felles uttalelse der de krever en umiddelbar slutt på voldshandlingene, provokasjonen, ødeleggelsene og utkastelsesplanene.

Norge krever de-eskalering

I sitt innlegg i det åpne møtet søndag krevde også utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) umiddelbar de-eskalering.

– Norge er dypt bekymret for utviklingen, inkludert risikoen for ytterligere opptrapping, sa Søreide.

Hun fordømte Hamas' rakettangrep på sivilbefolkningen i Israel og ba samtidig Israel være tilbakeholden i sin respons for å beskytte sivile i tråd med folkeretten.

Søreide gjorde det klart at opptrappingen i Gaza ikke skjer i et vakuum og viste til at tvangsutkastelsen av palestinere fra sine hjem i nabolagene Sheikh Jarrah og Silwan i Øst-Jerusalem fyrer opp under situasjonen og bidrar til opptrappingen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H)
Foto: Jil Yngland / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no