Hopp til innhold

Helt eller tulling?

For noen er Jarle Andhøy en del av en stolt norsk tradisjon, for andre er han en lovløs eventyrer. Er det tilfeldig hvem som blir helter?

Andhøy og Amundsen

Jarle Andhøy og Roald Amundsen. Begge var på farefulle ekspedisjoner.

Foto: NRK

- Vi trenger norske helter, sa statsminister Jens Stoltenberg fra Sydpolen da han markerte at det var 100 år siden Roald Amundsen nådde klodens sydligste punkt.

Historien er full av nordmenn som har våget eget og andres liv for å nå et hårreisende mål.

Roald Amundsen og Fridtjof Nansen er sammen med Thor Heyerdahl noen av de største heltene dette landet har fostret. Var de egentlig bare eventyrere med mer flaks enn vett når de klarte å komme hjem med livet i behold?

– Ekstrem riskosport

Jan Fjeldsæter

Jan Fjeldsæter er psykolog og rådgiver for blant annet toppidrettsutøvere. Foto: Privat

– Jeg tror man må operere med glidende overganger når det handler om denne typen mennesker. Det polfarerne og Thor Heyerdahl drev med var risikosport av ekstreme dimensjoner. Slike aktiviteter vil alltid inneholde elementer av flaks og tilfeldigheter, sier psykolog Jan Fjeldsæter.

Han har blant annet vært rådgiver for flere OL- og VM-vinnere, og er en av forfatterne bak boken «Hemmeligheten bak den Gode Prestasjon».

Han mener grensen mellom «helt» og «tulling» ikke ligger langt fra hverandre, men at det er noen viktige skiller.

– På slike ekspedisjoner kan omtrent alt gå galt. For meg vil en helt være en som forbereder seg i forkant og minimaliserer risikoen for feil. En tulling tar en voldsom risiko uten å ha gjort hjemmeleksa si, gjerne i kombinasjon med at gevinsten som kan oppnås er liten.

Scott - et «strålende nederlag»

Fjeldsæter synes polarheltene stiller i en annen klasse enn de vi i dag omtaler som helter.

– Jeg skal ikke komme med noen klinisk diagnose, men det å kunne presse seg til den ytterste grense slik de gjorde, er en egenskap man svært sjelden ser. Å vite at man er i ferd med å gjøre noe som innebærer en stor sjanse for å dø, for så å velge å fortsette, vitner om heltemot av en helt annen type enn det vi ser i dag. Nå er jo alt stort sett bare en telefonsamtale unna, mener Fjeldsæter.

– Hva slags ettermæle tror du Thor Heyerdahl hadde fått hvis Kon-Tiki hadde gått ned midt i Stillehavet?

Kanskje en blanding av helt og tulling? Se på Scott, han tapte kappløpet mot Sydpolen og mistet livet i forsøket. Til tross for at han både var dårlig forberedt og mislykket som polfarer blir han i England fremdeles feiret som det ypperste av eventyrtrang og heltemot. Hans død ble beskrevet som et «Strålende nederlag» i avisene, forteller Fjeldsæter.

Våre norske helter er mange:

Roald Amundsen

Roald Amundsen er kanskje verdenshistoriens mest kjente nordmann. Han fant veien til Nordvestpassasjen i 1903, ledet den første ekspedisjonen til Sydpolen i 1911 og ble den første til å nå både Sydpolen og Nordpolen.

Sammen med Fridtjof Nansen var Amundsen Norges første virkelige nasjonalhelt. Amundsen døde sannsynligvis 18. juni 1928 i en flystyrt nær Bjørnøya.

Video Film Roald Amundsens sydpolferd

Film fra Roald Amundsens sydpolferd.

Bedriftene hans står fremdeles plantet som en bauta i verdenshistorien, men av sine nærmeste ekspedisjonsmedlemmer ble han kalt «den krakilske mannen», og var ifølge historikerne en nådeløs og autoritær mann uten særlig omtanke for sine omgivelsers liv og helse. Gjennomføringen var det imidlertid lite å si på:

– Amundsens ekspedisjoner, i hvert fall til han begynte å fly, var en oppvisning i polar logistikk og planlegging, sier forsker og historiker Harald Dag Jølle ved Norsk Polarinstitutt.

Se NRK Skole og Petter Schjervens oppsummering av Amundsens liv:

Roald Amundsen på 5 minutter

Fridtjof Nansen

Fridtjof Nansen er kanskje noe av det nærmeste man kommer en vaskeekte helt. Naturforsker, filantrop og eventyrer som vil bli husket for sin enorme humanitære innsats.

Video Fridtjof Nansens Grønlandsferd

Fridtjof Nansens Grønlandsferd

I 1888 ble han den første til å krysse Grønland på ski, og innledet med det starten på de norske polarekspedisjonene. Han sto også bak en rekke andre oppsiktsvekkende ekspedisjoner, men mest ære får han for sitt arbeid som flyktningekommisær, der han reddet millioner av russere fra sultedøden på begynnelsen av 1920-årene.

Forfatter og polarhistoriker Harald Dag Jølle.

Harald Dag Jølle forsker og historiker ved Norsk Polarinstitutt.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Noen stor organisator var han ifølge Harald Dag Jølle imidlertid ikke:

– Nansens skiekspedisjoner var veldig preget av improvisasjon og «learning by doing», både når det gjaldt utstyr og fremgangsmåte. Men både Nansen og Amundsen var sterke personligheter med en enorm evne til å nå sine mål, forteller han.

Les: Nansen på 5 minutter

Les: De var de virkelige nasjonalheltene

Thor Heyerdahl

Med sine spektakulære og originale ideer var Thor Heyerdahl en omstridt og kontroversiell vitenskapsmann. Etter omfattende studier fremsatte han på 1940-tallet teorien om at øyene i Stillehavet hadde blitt befolket fra Amerika og ikke Sørøst-Asia, som var den vanlige oppfatningen.


For å bevise teorien, seilte han i 1947 over Stillehavet med flåten Kon-Tiki til Polynesia. Både boken og filmen om den dramatiske ferden ble verdenssuksesser som har sikret Heyerdahl en plass i historiebøkene, selv om det fremdeles er strid om hans teorier.
Senere sto han også bak en rekke andre hasardiøse ekspedisjoner, blant annet med sivbåtene Ra og Ra II.

Kon-Tiki-flåten på turne

Kon-Tiki-flåten på turne

Liv Arnesen

Liv Arnesen skapte i 1994 internasjonale overskrifter da hun ble den første kvinnen som hadde gått alene og uten støtte til Sydpolen. Arnesen har deltatt og ledet en rekke andre ekspedisjoner både i polområdene og andre steder.

Hun er i dag motivator og foredragsholder, og har i tillegg skrevet en rekke bøker fra sine eventyr.

Video Liv Arnesen til Sydpolen

Liv Arnesen på vei til Sydpolen.

Jarle Andhøy

Jarle Andhøy er kjent fra TV-serien om seilbåten Berserk. Etter forliset i februar 2011, der tre besetningsmedlemmer omkom, ble han sterkt kritisert for manglende sikkerhet om bord på båten.


Tidligere i år la han ut på en ny ekspedisjon der målet er å finne spor etter Berserk, og årsaken til det tragiske havariet. Også denne gangen uten nødvendige tillatelser og det ekspertene mener er nødvendig sikkerhetsutstyr.

Video Leteaksjon etter "Berserk"

Leteaksjon etter 'Berserk' i februar 2011.

Les: Andhøy: - Vi seiler til Antarktis

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no