Hopp til innhold

FN-topp: Ikke lenger mulig å drive humanitær operasjon i Sør-Gaza

Det er ikke lenger mulig for FN å drive en humanitær operasjon i Sør-Gaza, sier FNs nødhjelpssjef. Sør på Gazastripen er gatene overfylte av fordrevne.

Etter at Israel først ga sivilbefolkningen på Gazastripen beskjed om å evakuere til sør, har kamphandlingene nå tatt seg kraftig opp også sør i enklaven. Israelske styrker er i aksjon i storbyen Khan Younis, og sivile blir stadig bedt om å evakuere til nye såkalte trygge soner.

– Vi har ikke en humanitær operasjon gående i Sør-Gaza, vi kan ikke lenger omtale det som det, sier FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths.

Han sier at tempoet i Israels angrep på Sør-Gaza er likt det vi så da Israel angrep Nord-Gaza. Det skjedde etter at hele Gazastripen hadde vært utsatt for kraftig bombing i dagene etter Hamas-angrepet på Israel.

– Det betyr at det ikke er noen trygge områder for sivile i Sør-Gaza, som har vært en hjørnestein i den humanitære planen om å beskytte sivile og dele ut nødhjelp, sier Griffiths.

– Uten slike områder faller hele planen i ruiner, legger han til.

FN har denne uken opplyst at det stort sett kun er i Rafah helt sør på Gazastripen at det har vært mulig å dele ut nødhjelp. Slik var situasjonen også torsdag, med unntak av medisinsk nødhjelp som ble levert til to sykehus i Khan Younis.

FN advarer mot enorme sivile lidelser. Gazastripen har i to måneder vært utsatt for en av de mest omfattende bombingene i historien, i tillegg til at israelske styrker er i aksjon på bakken.

(NTB)

Israel Palestinians
Foto: Mohammed Dahman / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no