Hopp til innhold

Flertallet av oss vil minske velferdsordningene

Mer en 50 prosent av oss ønsker innstramming i velferdsordningene for å sikre økonomisk vekst. Bare ni prosent av SV-velgerne mener det samme, mens hele 70 prosent av Høyre-velgerne er enig i påstanden.

Flertallet av de spurte mener det bør strammes inn i velferden for å sikre norsk økonomi

Flertallet av de spurte i den omfattende Fafo-undersøkelsen mener det bør strammes inn i velferden for å sikre norsk økonomi.

I en landsomfattende undersøkelse utført av Forskningsstiftelsen Fafo går det frem at mer enn halvparten av oss, 51 prosent, vil stramme inn i velferdsordningene for å sikre økonomisk vekst.

I undersøkelsen går det også fram at det store flertallet av oss mener den norske modellen gir vern mot økonomiske nedgangstider.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdatering.

Vil ha skattebetaling

Jon Hippe, daglig leder i Fafo

Daglig leder i Fafo Jon Hippe presenterte den store undersøkelsen for pressen torsdag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det er en sterk og stigende støtte til den norske samfunnsmodellen. Det er tydelig uttrykt for eksempel i støtte til skattebetaling. Det er også interessant å se at det er en høy aksept for endring og kutt i velferdspolitikken, sier daglig leder for Fafo Jon Hippe til NRK og legger til:

– Den er sterkest på høyresiden, men betydelig også på venstresiden.

Fafos undersøkelse viser at 70 prosent av Høyres velgere vil stramme inn i velferden for å sikre økonomisk vekst, mens 57 prosent av Frp-erne mener det samme. Bare ni prosent av SVs velgere støtter innstramminger i velferdsordningene. Blant Ap-velgerne mener 36 prosent at det vil være fornuftig med en innstramming.

I den omfattende undersøkelsen sier fire av ti at sykepengeordningen må gjøres mindre sjenerøs enn den er i dag. Hippe peker på flere årsaker til dette.

Kontakt NRK på telefon 03030 eller mail 03030@nrk.no dersom du har tips.

Sykepenger

– Det kan tolkes som et uttrykk for at folk har godtatt at usikre økonomiske forhold internasjonalt er krevende for Norge. Befolknings endinger med stadig flere stiller oss overfor store utfordringer. samtidig kan diskusjonen om trygdebruk og misbruk ha slått inn, sier Hippe til NRK.

Statsminister Jens Stoltenberg

En av tre Ap-velgere mener det bør strammes inn i sykepengene.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Når det gjelder sykepenger mener fire av ti at denne ordningen bør gjøres mindre. En av tre Ap-velgere mener det bør strammes inn i sykepengeordningen, mens bare syv prosent av de spurte SV-velgerne mener det samme.

På høyresiden er tallenes tale klare. Seks av ti Høyre-velgere mener sykepengeordningen må gjøres mindre sjenerøs. 51 prosent av Frp-velgerne mener det samme.

Vil ha mindre stønader

siv jensen

70 prosent av Siv Jensens velgere mener folk blir mer selvstendig av at stønadsordningene blir mindre sjenerøse.

Foto: Siv Sandvik / NRK

I Fafo-undersøkelsen går det også frem at 61 prosent av de spurte mener at «folk ville lære å stå på egne bein hvis stønadsordningene var mindre sjenerøse». Blant Høyre-velgerne var 76 prosent enige i dette og 70 prosent av Frp-velgerne enig i påstanden.

I motsatt side av den politiske skalaen mente 31 prosent av SV-velgerne at folk ville bli mer selvstendig med mindre sjenerøse stønadsordninger. For Ap-velgerne var tallet 47 prosent.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no