Hopp til innhold

Kreftbomber på grillen

Vi spiser stadig mer av det vi bør spise midre av.

Serverringsklar biff med brie på grillen

Vi spiser i gjennomsitt mer enn ett kilo rødt kjøtt i uken, ekspertene anbefaler 400 gram.

Foto: Magrethe Gudbrandsen

Grillsesongen er også høysesong for biffer og pølser. Nå advarer verdens ledende kreft og kostholdsforskere mot dette forbruket.

For mye kjøtt øker risikoen for kreft. Det er særlig menn som skal skjære kraftig ned på forbruket, skriver den danske avisen Ekstrabladet.
Advrselen kommer fra en ny rapport som er utgitt av World Cancer Research Fund.

Rapporten skiller mellom rødt kjøtt fra firbeinte dyr og lyst kjøtt fra fjærkre. En rekke undersøkelser viser at de som spiser mye rødt kjøtt oftest utvikler kreft.

Det innebærer at de fleste grillpølser, storfe, svine og lammekjøtt bare skal spises i begrensede mengder.

Vi spiser for mye rødt kjøtt

Kreftekspertene anbefaler verdens befolkning å nøye seg med 400 gram rødt kjøtt i uken. Nordmenn spiser dobbelt så mye.

Ifølge opplysningskontoret for kjøtt var forbruket i 2007 totalt 52,9 kilo for hver nordmann.
Hver av oss spiste i fjor 20 kilo stofekjøtt, 26,9 kilo svinekjøtt og 5,6 kilo sau og lam.

Vi spiser også stadig mer rødt kjøtt, fra 2006 til i fjor økte hver av oss forbruket med tre kilo.
Tilsammen blir det over ett kilo rødt kjøtt i uken i gjennomsnittsforbruk for gjennomsnittsnordmannen i 2007.

Biff

Du bør vurdere å erstatte biffen med lysere kjøtt eller fisk på grillen.

Foto: NRK