Hopp til innhold

Verdens eneste flytende kirke?

Bryggekapellet i Sandefjord er, etter det initiativtagerne vet, Europas eneste flytende kirke. Kanskje det også er verdens eneste?

Bryggekapellet i Sandefjord

Bryggekapellet i Sandefjord er bygget på en flåte og er kanskje verdens eneste flytende kirke.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Uansett, Bryggekapellet i Sandefjord skiller seg vesentlig ut fra andre kapell og kirkebygg. Det er bygget på en flåte og har arkitektonisk utforming som to sjøboder som tidligere stod på brygga i Sandefjord der kapellet nå ligger.

Et hellig rom i en ny bydel

Ideen om et kapell på brygga i Sandefjord ble lansert i 1997 av daværende varaordfører Inger Marie Aurlien, sier Per Ramberg. Aurlien døde i 2001 og Ramberg, som selv har fartstid som lokalpolitiker og ordfører i Sandefjord, ble mannen som førte ideen videre etter at han sluttet som politiker.

– Aurliens tanke var å bygge et hellig rom i nærheten av Kilen i Sandefjord, som kom til å bli en ny bydel i Sandefjord, sier Ramberg.

Det ble dannet en interessegruppe med Per Ramberg som leder og i år 2000 ble det etablert en forening som hadde som mål å lage et bryggekapell.

(Teksten fortsetter under bildet)

Per Ramberg utenfor Bryggekapellet

Per Ramberg har vært drivkraften for å få bygget og drevet Bryggekapellet.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Bygget på dugnad

Ramberg forklarer at han selv ledet et dugnadsarbeid, og at både flåte og bygg ble reist på dugnad. Stiftelsen Kristian ga penger til selve flåten, mens Anders Jahres humanitære stiftelse ga penger til bygget. I tillegg ble det gitt mange andre gaver, blant annet materialer.

Bryggekapellet er vigslet for kirkelig aktivitet. Det betyr at det er kveldsmesse med nattverd hver torsdag kveld om sommeren og det er en rekke vielser der. Noen brudepar velger sågar å komme med båt og etter vielsen å ha en brudeferd ut fjorden der festen fortsetter på et egnet sted, forklarer Per Ramberg. Vi har ikke dåp i dette kapellet, sier han, det foregår i kirkene.

Da Bryggekapellet ble bygget, var det enighet om at dersom det skulle lages et hellig rom nede på brygga, så måtte det ha tilknytning til byens historie og sjel. Dermed ble det tidlig etablert et samarbeid med foreningen ”Øyas venner” som arbeider for å ta vare på historien omkring den norske hvalfangststasjonen på Syd Georgia.

(Teksten fortsetter under bildet)

Alteret i Bryggekapellet i Sandefjord

Bryggekapellet inneholder et hellig rom som er vigslet til kirkelig aktivitet og fungerer også som et stille rom for alle som ønsker det.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Minnetavler med navn på hvalfangere som aldri kom hjem

Den 29. juli 2004 ble det avduket fire minnetavler med navnene til de nordmenn som er gravlagt på Syd Georgia. I fjor ble det reist minnetavle med enda flere navn. Det er navnene på de hvalfangerne som ikke fikk noen grav, men som omkom på havet, forklarer Per Ramberg.

– Det er mange som besøker Bryggekapellet i sommerhalvåret når det er åpent. Tre dager i uken er det åpent om formiddagen med tidligere hvalfangere som vakter. Det er også åpnet hver kveld, og da er det andre frivillige som er til stede. Tre dager i uken er det også ulike arrangementer, med sang og musikk, temakvelder og kveldsmesser med nattverd.

(Teksten fortsetter under bildet)

Alteret i Bryggekapellet i Sandefjord

På alterbordet i Bryggekapellet ligger skipsbibelen fra hvalkokeriet Kosmos III fra Anders Jahres rederi.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Bryggekapellet er flittig besøkt av turister som sommeren. Mange ønsker blant annet å se etter navnet på familiemedlemmer som var på hvalfangst og som aldri kom hjem.

Les om åpningstider og program her.

.

Minnetavler i Bryggekapellet i Sandefjord

I Bryggekapellet er det sju minnetavler med navn på hvalfangere som aldri kom hjem, både de som er gravlagt på Syd Georgia og de som forsvant på havet.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK