Dette skjedde natt til 7. oktober

** Orkanen Matthew fortsetter herjingene
** Enighet i mekling i oljesektoren
** Mange spekulasjoner om fredsprisen

Dette skjedde i natt – 7. oktober 2016
Foto: Dieu Nalio Chery / Håkon Mosvold Larsen / AP / NTB Scanpix

Orkanen Matthew når kysten USA - unntakstilstand erklært

Orkanen Matthew raser nå innover USA, etter at den har rast over Haiti og etterlatt 339 mennesker døde. Guvernør Rick Scott advarer folk om at denne stormen vil ta liv. Vindstyrken kan nå opp i over 60 meter per sekund, og vil med det nærme seg nivået til orkanen Katarina i 2005. USAs president Barack Obama har erklært unntakstilstand i delstatene South Carolina og Miami. Tilsammen har over 2 millioner mennesker fått ordre om å evakuere, og av dem befinner 1,5 millioner seg i Florida.

Enighet i oljemekling - streik er unngått

Meklingen mellom Norsk olje og gass (NOG) og Safe har ført til enighet. Dermed blir det ingen streik for 338 oljeansatte. Partene ble enig ca kl 03.00 i natt. SAFE har i land-meklingen klart å øke rammen for medlemmene i Shell og Esso utover tilbudene gitt i lokale forhandlinger. Partene har også forpliktet seg til å vurdere lønnsdannelsen framover for å sikre lønnsutvikling for medlemmene på denne avtalen over tid.

Spekulasjoner om hvem som får Nobels fredspris

Den norske Nobelkomiteen offentliggjør i formiddag hvem som er tildelt Nobels fredspris. Blant favorittene til å få årets fredspris, er blant andre hjelpearbeidere i Syria, de såkalte Hvite Hjelmene, og de som meglet fram Irans atomavtale. I såfall går prisen blant andre til USAs utenriksminister John Kerry og hans iranske kollega Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini. Blant outsiderne nevnes varsleren Edward Snowden og den russiske menneskerettighetsforkjemperen Svetlana Gannuskaja. Pave Franz holdes også som favoritt av mange. Det har kommet inn 376 forslag på kandidater til årets fredspris.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no