Hopp til innhold

Dette skjedde natt til 1. mars

●Friga dokumenter om drapsforsøk på dronning Elizabeth.
●FARC-leder mener fredsavtale er i fare.
●Leiligheter evakuert i Olden etter brann.

Dette skjedde i natt 1. mars

Dette skjedde natt til 1. mars.

Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / HÅVARD TONNING / AP / NTB SCANPIX

Dokumenter om drapsforsøk på dronning Elizabeth frigitt.

En mentalt forstyrret tenåring på New Zealand forsøkte på drepe dronning Elizabeth i 1981. Drapsforsøket ble dekket over, men er nå blitt offentlig kjent.

Historien om det mislykkede drapsforsøket i forbindelse med dronningens besøk på New Zealand for 27 år siden er omtalt i hemmeligstemplede dokumenter som ble frigitt torsdag.

Christopher Lewis skjøt mot dronningens bil én gang da hun kjørte gjennom byen Dunedin på Sørøya – omtrent så langt fra London som det er mulig å komme – viser dokumenter fra New Zealands etterretningstjeneste.

Dronning Elizabeth i prins Charles og Lady Dianas bryllup i 1981

Det var under et besøk på New Zealand i 1981 at Lewis skjøt mot dronningens bil. Bildet er fra samme år, under Prins Charles og Lady Dianas bryllup.

Foto: AP

FARC-leder mener fredsavtale er i fare.

FARC-leder og presidentkandidat Rodrigo Londoño sier han føler seg forrådt av regjeringen og at fredsavtalen i Colombia er i fare.

Londoño, også kjent under psevdonymet Timochenko, leder det politiske partiet som oppsto etter at FARC-geriljaen inngikk våpenhvile og ga fra seg våpnene. Han mener regjeringen hindrer ham i å drive valgkamp foran presidentvalget i mai.

– Det høres kanskje brutalt ut, men jeg vil inderlig gjerne rope et «SOS» for fredsprosessen, sa Londoño på en pressekonferanse onsdag.

Samtale om fredsavtalen i Colombia.

FARCs leder Rodrigo Londoño Echeverri, også kjent som Timoleon Jimenez og Timochenko.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tre leiligheter evakuert etter brann i Olden i Sogn og Fjordane.

Brannmannskap fikk rundt klokka 01 kontroll på brannen i det kombinerte nærings- og leilighetsbygget i Olden i Sogn og Fjordane. Da var det ikkje lenger synlige flammer, men brannmannskap jobbet fremdeles på taket av bygningen.

Politiet fikk melding om brannen klokka 2139. Det var bileieren som oppdaget flammer som slo opp fra motorrommet på bilen som stod parkert inn til leiligheten hans.

Bygget har tre leiligheter i tredje etasje, mens både første og andre etasje blir brukt til næringsvirksomhet. Alle leiligheten ble evakuert i forbindelse med brannen. Bygget ligger like ved en brannstasjon.

Dag Olav Sætre, operasjonsleder i Vest politidistrikt, sier at en av de tre leilighetene ble direkte rammet av brannen. En fikk vannkader, og en siste ser ut til å ha fått røykskader.

Brannen starta i ein bil parkert inntil huset.

BILBRANN: Brannen starta i en bil som stod parkert i et plasttelt inntil husveggen.

Foto: Håvard Tonning

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no