Hopp til innhold

Bredt flertall i Stortinget sier nei til boikott og sanksjoner mot Israel

Et bredt stortingsflertall har som ventet sagt nei til flere forslag om sanksjoner og boikott av Israel som følge av krigen i Gaza.

Gaza-krigen ble heftig debattert i Stortinget forrige torsdag, men voteringen for flere av forslagene om straffetiltak mot Israel ble utsatt til denne uken.

Det gjaldt blant annet Rødt og SVs krav om at regjeringen må ta initiativ til internasjonale sanksjoner mot Israel og en internasjonal våpenembargo mot Israel.

Det samme gjaldt et forslag om forbud mot import og eksport og levering av varer og tjenester som bidrar til det israelske regimets inntekter, altså boikott.

På forhånd hadde et flertall bestående av Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti varslet at de ville stemme nei til alle de 30 forslagene.

Flertallet stemte også ned et forslag om å fraråde norsk næringsliv å handle med israelske selskap så lenge krigen i Gaza pågår.

Da Stortinget debatterte saken i forrige uke, sa utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) at han ikke tror det er lurt med norske sanksjoner, og at han heller ikke tror det vil få avgjørende betydning for Israels vurderinger.

Tvert imot tror han det vil skade arbeidet med å få slutt på krigen.

– Det ville skade veldig mange av de prosessene vi er dypt inne i, og som jeg vet at palestinerne ønsker at vi skal være inne i, sa Barth Eide.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no