Hopp til innhold

Bjørg (23) og Marte (23) deporteres fra Vest-Sahara

De to norske studentene Bjørg Helene Lorentzen og Marte Hettervik ble søndag anholdt av marokkanske myndigheter og deporteres nå ut av okkuperte Vest-Sahara.

De hadde nettopp forlatt hotellet de bodde på i Aaiún da de ble konfrontert av flere menn som hevdet de kom fra myndighetene.

– Vi fikk ikke se noen identifkasjon av dem. Vi måtte stole på at de var fra myndighetene. Det var en mann i dress og to andre i vanlige klær, forteller Marte Hettervik til NRK.

Deretter ble de bedt om å ta en taxi og forlate byen.

– Vi sitter nå i en taxi på vei til Agadir. De har vært snille med oss, og vi føler oss trygge, men vi blir forfulgt.

De to norske studentene studerer sosialantropologi ved universitetet i Bergen og reiste til Vest-Sahara for å samle informasjon om hvordan det er å leve der.

– Vi ville finne ut mer om kulturen.

Studentene reiser hjem førstkommende fredag. De opplever ikke situasjonen som dramatisk.

Siden 1975 har store deler av okkuperte Vest-Sahara vært under okkupasjon av nabolandet Marokko, og halve befolkningen har måttet flykte fra sine hjem.

En mindre del kontrolleres av frigjøringsbevegelsen Polisario. Både Marokko og Polisario krever råderett over Vest-Sahara.

Vest-Sahara er i praksis stengt for internasjonale besøk.

8. november uttalte den norske regjeringen i FNs Menneskerettighetsråd at Marokko må tillate FNs Høykommissær for Menneskerettigheter å gjøre besøk til Vest-Sahara.

Bjørg og Marte

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no