Hopp til innhold

Afghansk lærer pågrepet etter protest mot Taliban

Taliban har pågrepet og banket opp en av Afghanistans best kjente akademikere, som har tatt opp kampen mot forbudet mot å gi jenter høyere utdannelse.

Ismail Mashal er foreleser i journalistikk og har vært tilknyttet tre universiteter i Kabul. I desember gikk han i et TV-intervju hardt ut mot Taliban-regimet og forbudet de har innført mot å la jenter ta høyere utdanning. For åpent kamera rev han i protest i stykker sine egne eksamensbevis.

– Jeg hever stemmen min. Jeg står sammen med søstrene mine. Jeg kommer til å fortsette å protestere, selv om det skal koste meg livet, sa han.

Den siste tiden har Mashal blitt observert bærende rundt på stabler med bøker som han har delt ut til tilfeldige forbipasserende i den afghanske hovedstaden. Det resulterte torsdag i pågripelse.

– Mashal ble nådeløst banket opp og ført bort på en lite respektfull måter av medlemmer av Det islamske emiratet, forteller medarbeideren Farid Ahmad Fazli, med henvisning til Taliban-regjeringen.

En talsmann for Taliban bekrefter pågripelsen.

– Læreren Mashal har en tid hengitt seg til provoserende handlinger mot systemet, tvitrer lederen for Talibans informasjons- og kulturdepartement, Abdul Haq Hammad.

– Sikkerhetstjenesten har tatt ham inn for å etterforske, legger han til. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no