Hopp til innhold

2011 et rekordår for hasjbeslag

2011 ligger an til å bli et rekordår for beslag av hasj her i landet. Sist helg tok Tollvesenet over et halv tonn hasj på kaia i Larvik.

Hasjbeslag i Larvik

Beslaget i Larvik sist søndag var på 560 kilo, og er norgeshistoriens nest største hasjbeslag.

Foto: Tollvesenet

Klokken 2 natt til søndag stod tollerne klare. Da danskebåten klappet til kai i Larvik stoppet de en trailer som ved første øyekast inneholdt en vareleveranse til et firma på Østlandet. Men bakerst i traileren fant de over et halvt tonn hasj.

– Beslaget var på 560 kilo, og er norgeshistoriens nest største hasjbeslag, sier kontorsjef Audun Rønningen ved Tollvesenet i Larvik til NRK.

– Det var for det første godt tollerhåndverk som førte til dette beslaget, det handler om å jobbe smart med de ressursene vi har. Og det var på bakgrunn av sjåførens oppførsel og avvik i papirene at denne traileren ble plukket ut for kontroll, fortsetter han.

LES: Nederland skal forby «sterk» cannabis

LES: Narkoselgerne blir skremt bort

Verdt 75 millioner

Hasjen som ble beslaglagt har en antatt gateverdi på 75 millioner kroner og utgjør om lag 750.000 brukerdoser ifølge Tollvesenet. Føreren av traileren, en nederlandsk mann i 40-årene ble pågrepet og overlatt til politiet.

– Mannen er nå varetektsfengslet for fire uker med brev og besøksforbud, to av ukene i fullstendig isolasjon, sier politiinspektør Magnar Pedersen ved Vestfold politidistrikt.

Politiet vil ikke kommentere om de har kontroll på eventuelle bakmenn og hvor hasjen skulle leveres.

Hasjbeslag i Larvik

hasjen som beslaglagt i Larvik søndag har en gateverdi på 75 millioner

Foto: Tollvesenet

Rekordår for hasjbeslag

Beslaget føyer seg inn i en rekke lignende saker det siste året. 2011 ser ut til å bli et rekordår for hasjebeslag i Norge. Så lang er det beslaglagt 1,5 tonn hasj siden nyttår.

– Dette er ny rekord. Bare i oktober alene har vi tatt nesten 800 kilo, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse.

Hasj fra beslag i Larvik

Hasjen som smugles til Norge stammer ofte fra Marokko.

Foto: Tollvesenet

Han tror det er flere årsaker til at de store beslagene kommer nå.

– Det er litt tilfeldigheter, men også dyktighet hos tjenestemennene, sier Røse.

– Er det mer hasj på markedet nå eller er det dere som beslaglegger mer?

– Forbruket av hasj i Norge er ganske stabilt. Så dette er nok et eksempel på at vi tar mer i et stabilt marked.

Kan stamme fra Marokko

Hasjpartiet er nå overlatt til Kripos for nærmere analyser og sikring av spor. Så langt er det for tidlig å si hvor hasjen stammer fra.

Bjørn Røse

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse er bekymret for for det høye hasjforbruket i Norge.

Foto: Tore Linnerud / NRK

– Tradisjonelt kommer størstedelen av hasjen som beslaglegges i Norge helt fra Marokko. 70-80 prosent av hasjen som kommer inn i Norge kommer via landeveien. Ellers avdekker vi hasjsmugling på busser, ferger og tog, kort sagt alle transportmidler du kan tenke deg, sier tolldirektøren.

Selv om han er tilfreds over økte beslag, ser Tollvesenets øverste sjef også negative sider ved statistikken.

200 narkodødsfall i året

– Vi gleder oss veldig over økte beslag, men samtidig er det grunn til å være bekymret. Tjue prosent av personene som er under rusbehandling her i landet har faktisk hasj som sitt primærproblem. Narkotikabruk er fortsatt et veldig stort samfunnsproblem i Norge, med 150-200 narkotikadødsfall hvert år, sier Røse.

Og han varsler at hasj fortsatt vil være et prioritert område for norske tollere.

– Det er en kamp. Smuglerne gjemmer stoffet så godt de kan, så knekker vi koden men da ender de sitt smuglemodus. Her er det frem og tilbake hele tiden, og de gjør selvfølgelig alt de kan for å skjule det, det ligger jo enorme fortjenester her. Men oktober 2011 har vært en veldig god måned for Tollvesenet og en veldig dårlig måned for narkotikasmuglerne, avslutter Røse.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no