Hopp til innhold

WHO: Vaksineskepsis en av våre største helseutfordringer

En av våre største helseutfordringer bør i teorien være enkel å løse. Men stadig flere vaksinemotstandere gjør at vaksineskepsis er blitt en trussel, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Vaksine

Ifølge WHO forhindrer vaksiner flere millioner dødsfall hvert år.

Foto: Apotek 1

Verdens helseorganisasjon (WHO) ga i slutten av januar ut en liste over de største helseutfordringene verden står ovenfor i 2019. Blant utfordringer som ebola og global oppvarming, er det ett problem som som burde være enkelt å løse, nemlig, de som velger ikke å ta vaksiner.

WHO forklarer «vaccine hesitancy» eller vaksineskepsis som «å være skeptisk til, eller vaksinenekt til tross for tilgjengelighet».

Selv om for eksempel sykdommer som meslinger er lett å unngå truer det med å ødelegge helsen til verdens befolkning.

Flere millioner dødsfall

Ifølge WHO forhindrer vaksiner 2–3 millioner dødsfall hvert år og 1.5 millioner liv kan bli spart ved hjelp av å følge vaksinasjonsprogrammet.

Meslinger har blant annet gått opp med 30 prosent på verdensbasis og i Europa har det hvert 15 ganger så mange tilfeller som det var i 2016.

«Skjer ikke med meg»

Anti-vaksine eller «anti-vax» propaganda er en av grunnene til nedgangen i vaksinasjoner, ifølge WHO.

Men også falsk sikkerhet og tankegangen «Dette kommer ikke til å skje med meg» nevnes som grunner til at noen velger å ikke vaksinere seg.

Blant dem som ikke vaksinerer seg finner vi også personer som ikke tar seg bryet med å prioritere dette og personer som er usikre på om de ønsker å la seg vaksinere.

AKTUELT NÅ