Hopp til innhold

Virustest for laks kan brukes til koronatesting av nordmenn

De samme testene som brukes for å teste laks for virussykdommen ILA, kan brukes til å teste korona hos mennesker.

Mowi oppdrettslaks

TESTER: Tester som brukes på laks for å se om de er smittet av ILA, kan brukes til koronatesting.

Foto: Mowi / NPK

– Hvis regjeringen vil bruke dem, er laboratoriene er fullt i stand til å teste for koronaviruset, sier professor ved Institutt for Biovitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB), Are Nylund.

I 20 år har testene blitt brukt for å finne sykdommen ILA, eller influensa, hos laks.

– Firmaene er akkreditert til å se på fiskesykdommer. Kanskje det er derfor de ikke blir brukt. Det er testet millioner av fisk, så kompetansen er der, sier Nylund.

Kompetansen på fiskevirus er direkte overførbart til menneskevirus, ifølge Nylund.

Samme type test

Det er likegyldig om PCR-testen brukes på fisk, dyr eller mennesker, mener beredskaps- og sikkerhetsdirektør Jorun Jarp ved Veterinærinstituttet.

– Testen ser etter genmaterialet til virus. Det materialet er det samme om det er dyr eller mennesker som er smittet, sier Jarp.

De har fått henvendelser fra helsevesenet om å bistå dem på forskjellige områder. Instituttet har bistått med utstyr, også i forbindelse med henvendelser om testing.

Stor kapasitet til å teste

I Norge har antallet som testes, gått kraftig ned den siste uken. Det til tross for at behovet for testing er stort.

Administrerende direktør Jørn Ulheim i forsknings- og bioteknologibedriften PatoGen sier at laboratoriet har stor kapasitet, og er klare til å bistå i koronatestingen som foregår.

Administrerende direktør i PatoGen, Jørn Ulheim

TILBYR BISTAND: Administrerende direktør i PatoGen, Jørn Ulheim, sier at fiskeindustrien kan bistå myndighetene i koronatestingen.

Foto: Jørn Ulheim / privat

– Vi har tilbudt assistanse til Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet. Vi har oversendt informasjon om hva vi kan bistå med, og hva vi trenger å forberede.

Nå venter de på tilbakemelding.

– Hvis fiskeindustrien slår seg sammen, anslår jeg at vi kunne levert 6000–7000 tester om dagen. Det krever noen tilpasninger, men de tror jeg er gjennomførbare, sier Ulheim.

Ifølge Ulheim er metodikken og teknologien helt lik. Den kan brukes på alt levende. Men arbeidet må tilpasses slik at det ledes av myndighetene.

For eksempel smitter korona ansatte, det gjør ikke fiskesykdommer. Her kommer problematikken om verneutstyr inn.

Færøyene har testet flest personer pr. innbygger

Helsemyndighetene på Færøyene har hele tiden samarbeidet med fiskeindustrien om testing for korona. Resultatet er at de har testet rundt 8,3 prosent av befolkningen for Covid19.

Norge har testet rundt 1,9 prosent pr. 2. april, ifølge tall fra FHI.

Bakkafrost, Funningfjørđur, lakseoppdrett på Færøyene

PRØVD PÅ FÆRØYENE: Færøyene bruker 20 år gammel laksetest til koronatesting.

Foto: HeinesenMyndir / Bakkafrost

Selv om Færøyene har en liten befolkning, er dette samarbeidet hovedårsaken til at de har testet så mange. Det gjorde at de var i stand til å starte omfattende testing idet utbruddet var et faktum.

Spesiallege på det færøyske Landshospital, Shahin Gaini, sier at samarbeidet har vært en stor suksess, og er årsaken til at landet har fått testet så mange for Covid19.

Helsedirektoratet: Kan være av stor betydning

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er positiv til signalene fra fiskeindustrien.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad

POSITIV: – Test- og analysekapasiteten i fiskeindustrien kan være av stor betydning for testingen av koronavirus i Norge, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

– Den test- og analysekapasiteten som finnes i fiskeindustrien, kan være av stor betydning for testingen av koronavirussykdom i Norge. Helsedirektoratet har nedsatt en egen ekspertgruppe som har jobbet med dette de siste ukene, sier Nakstad til NRK.

– Alle mulige løsninger som kan øke testkapasiteten i Norge, forfølges i tett samarbeid med relevante fagmiljøer og virksomheter, både offentlige og private. Et av de viktigste tiltakene for å kunne håndtere kronakrisen i Norge, er å kunne teste personer med symptomer på sykdom, og kartlegge spredningen av smitte i samfunnet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger