Hopp til innhold

– Studenter vet ikke om ekstrastipend fra Lånekassen

Få kjenner til ordningen med ekstrastipend for studenter med nedsatt funksjonsevne. –Lånekassen informerer ikke godt nok, mener Studentparlamentet ved Universitet i Oslo.

Studenter tar eksamen

STIPENDORDNING: Studenter med nedsatt funksjonsevne kan ha rett til ekstrastipend. Dette bildet er av studenter under eksamen på NTNU i Trondheim.

Foto: Johan Røed/CC-BY-SA-NC

Ingvild Stensrud

HAR DYSLEKSI: Ingvild Stensrud får ekstrastipend fordi hun har dysleksi.

Foto: Studentparlamentet, UiO

– Det største problemet er at studentene ikke blir informert om at de har rett til stipendet. Mange dyslektikere vet ikke at de har rett til et stipend for nedsatt funksjon, sier Ingvild Stensrud fra Studentparlamentet ved Universitet i Oslo.

I disse dager tar 280.000 studenter fatt på utdanningen ved landets høyskoler og universiteter.

Mange er avhengig av en deltidsjobb for å få økonomien til å gå rundt, men Stensrud er blant dem som har fått innvilget et ekstrastipend fordi hun har dysleksi:

– For meg har det tatt veldig lang tid å lese pensum. Å da skulle ha en jobb ved siden av ville gjort det umulig for meg å drive med fritidsaktiviteter og studentpolitikk, sier hun.

3500 kroner mer i måneden

Stipendet er beregnet på studenter med dysleksi og andre former for funksjonsnedsetting, og utgjør cirka 3500 kroner i måneden for de som ikke kan jobbe ved siden av studiene. Men altfor få vet om ordningen, mener Stensrud.

– Det viktigste er at folk blir fortalt at ordningen finnes, jeg tror det er der problemet ligger. Folk søker ikke informasjon fordi de ikke kan forestille seg at ordningen finnes, sier hun.

Redde for å gi falske forhåpninger

Eva Ballo

SENIORRÅDGIVER: Eva Ballo ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Foto: Høgskolen i Oslo og Akershus

På Høgskolen i Oslo og Akershus innrømmer de at de ikke alltid informerer studentene om ordningen:

– Vi orienterer om dette stipendet, men vi har nok vært litt redd for å gi falske forhåpninger, sier seniorrådgiver Eva Ballo, som jobber med studentstøtte og tilrettelegging ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Hun sier det av og til kan det av ulike årsaker være grunn til å ikke informere om ordningen:

– Vi har opplevd at terskelen for å få stipendet kan være litt høy. Hvis man er synshemmet, kan det være lett å få innvilget, men jeg har også vært i kontakt med studenter som ikke har fått, uten at jeg vet helt hvorfor.

Lånekassen: – Informerer på hjemmesidene

Siden ordningen ble innført i 2011 har antall studenter som har fått ekstrastipend fra Lånekassen steget fra 505 i 2011-2012 til 3382 i 2015-2016.

Samtidig anslår Dysleksi Norge at så mange som 14.000 studenter har lese- og skrivevansker, i tillegg er det et ukjent antall studenter med andre former for funksjonsnedsettelser.

Liv Simonsen

AVDELINGSDIREKTØR: Liv Simonsen i Statens Lånekasse.

Foto: Lånekassen

Lånekassen sier at studentene kan finne den viktigste informasjonen på hjemmesidene deres.

– I tillegg er det også informasjon via andre organisasjoner, sånn som Unge funksjonshemmede og Dyslektikerforbundet. Dersom studentene ikke finner den informasjonen de leter etter på våre hjemmesider, kan de også ringe og få informasjon via kundesenteret vårt, sier avdelingsdirektør i fagavdelingen i Statens Lånekasse, Liv Simonsen.

AKTUELT NÅ