NRK Meny
Normal

VG: Ingen funn av sovemedisin

Det skal ikke være gjort noe funn av det beroligende middelet benzodiazepin i den norske obduksjonen av Tjostolv Moland, melder VG.

Joshua French

Joshua French er tiltalt for drap på Tjostolv Moland av militæret i Kongo. Ifølge tiltalen skal han ha gitt cellekameraten medikamenter i form av angstdempende og beroligende medisiner.

Foto: Thomassen, Christian / NTB scanpix

Mandag kveld ble det kjent at den militære påtalemyndigheten i Kongo har tatt ut tiltale mot norsk-britiske Joshua-French for drap på Tjostolv Moland.

Bakgrunnen for tiltalen skal være at French ga cellekameraten angstdempende og beroligende medikamenter. Påtalemyndigheten mener han deretter skal ha kvalt Moland.

Men ifølge VG skal det ikke være funnet benzodiazepiner eller nedbrytingsstoffet som dannes i etterkant. Avisen skriver at den norske blodprøven ikke viser noe tegn av dette stoffet, som en blant annet finner i Valium.

  • Løpende oppdateringer om Kongo-saken i vårt Nyhetssenter.

NRK har vært i kontakt med overlege Arne Stray Pedersen ved Folkehelseinstituttet, som gjennomførte obduksjonen i Kongo. Stray Pedersen opplyser at han har anledning til å kommentere saken.

Skal kvalitetssikre rapporten

Rettsmedisiner Inge Morild i Den rettsmedisinske kommisjon sa til NRK i går at de skal gå gjennom obduksjonsrapporten for rutinemessig å kvalitetssikre den.

På et generelt grunnlag mener han at nye analyser kan vise funn av medisiner som man ikke fant i første analyse.

Han er imidlertid svært skeptisk til at det skulle ha dukket opp store doser medisiner i de nye blodprøveanalysene, mens det i de første analysene ikke ble funnet slike spor.

– Hvis du tenker på den aktuelle saken, høres det veldig rart ut. Da må Kripos kanskje få tatt analysen sin en gang til. Det er fort gjort. Hvis det fortsatt ikke er spor av noe, så er det uforklarlig, sier Morild.

Kripos som bisto i deler av etterforskningen etter Molands død i august, har nå bedt kongolesiske myndigheter informere om grunnlaget for tiltalen.

I august bekreftet kongolesiske myndigheter at dødsårsaken til Tjostolv Moland var selvmord.

– Det er fremdeles noen undersøkelser som ikke er ferdig analysert. Med mindre det dukker opp nye opplysninger er konklusjonen klar: alt tyder på at Moland tok sitt eget liv, fortalte general Tim Mukutu på en pressekonferanse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger