Hopp til innhold

Vegvesen-kontrollører må bruke knivsikker vest på jobb

Kristoffer Jacobsen og Åge Kristiansen ble uten forvarsel angrepet med kniv av en vogntogsjåfør under rutinekontroll. Nå må alle Vegvesen-ansatte bruke knivsikker vest på jobb.

Ansatte i Vegvesenet er nå pålagt å bruke vester som beskytter mot stikk når de er ute på kontroll langs veien.

– Den trykker på. Varm om sommeren og litt stiv, men man blir fort vant til den, forteller Kristoffer Jakobsen ved kontrollstasjonen på Taraldrud sør for Oslo, mens han ifører seg et av sine nå pålagte standardutstyr før kontroll – en knivsikker vest.

Kristoffer Jakobsen stikkvest

Kristoffer Jakobsen tar på seg den knivsikre vesten han nå er pålagt å bruke.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Etter at en rutinekontroll av et svensk vogntog på sensommeren i fjor tok en svært dramatisk vending, vet han meget godt hvor viktig en slik vest kan være.

– Klikket fullstendig

– Sjåføren ble veldig sint, hoppet ut av bilen og kom løpende mot meg og tre kolleger med en kniv, minnes Jakobsen.

Kontrollen viste at lastebilen var tung på den ene akslingen og skulle ilegges et gebyr, som for øvrig går til firmaet – ikke sjåføren.

– Han klikket fullstendig. Uten at noe var sagt på forhånd eller gjort, forteller kontrolleder Åge Kristiansen, som også var med den dagen.

Artikkelen fortsetter under lydklippet

Han hogde etter vegvesenkontrollørene med kniven, men heldigvis klarte de å løpe unna i tide. De ringte politiet og prøvde å roe ned sjåføren fra avstand. Det klarte de til en viss grad.

– Det ble et fryktelig rabalder med politiet også. Han gikk til angrep på dem og, sier Jakobsen.

De har mottatt dødstrusler, trusler om vold og møter ofte svært sinte sjåfører, men aldri blitt angrepet.

– Jeg ble redd. Det er ganske uvirkelig å havne i en slik situasjon hvor du skjønner at denne personen har gått helt fra konseptene, sier Kristiansen.

– Trist utvikling

Sonja Lindqvist

Sonja Lindqvist i Vegdirektoratet synes det er synd at ansatte utsettes for vold og trusler når de utfører sitt arbeid.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Som følge av denne hendelsen har alle kontrollører i regionene Øst og i Midt-Norge nå stående ordre om å bruke sikkerhetsvest på kontroller langs veien. Også i resten av landet er vestene kjøpt inn eller bestilt, men der er det foreløpig opp til lokale kontrolledere å avgjøre når vestene brukes.

– Vi har en fortløpende evaluering sammen med regionene. Det er de som utfører risikovurderinger lokalt. Vi vurderer også om man skal trappe opp bruken av stikkvest, sier avdelingsdirektør Sonja Lindqvist i Vegdirektoratet til NRK.

Hun forteller at det har vært gode erfaringer hos dem som har begynt å bruke vestene.

– Jeg ser at det er nødvendig, men jeg synes også at det er veldig trist at vi har en slik utvikling at ansatte utsettes for vold og trusler når de utfører sitt arbeid, sier Lindqvist.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger