Hopp til innhold

Varsler nye Fritz Moen-anmeldelser

Fritz Moen ble stigmatisert som Norges verste seksualforbryter og uskyldig dømt for drap på to unge kvinner. Nå blir det oppvask.

Tore Sandberg, Fritz Moen og John Christian Elden
Foto: Heiko Junge, Junge, Heiko

- Det var den største dagen i Fritz Moens liv å bli frifunnet for drapet på Sigrid Heggheim i oktober 2004, kan privatetterforsker Tore Sandberg fortelle nrknyheter.no.

Da Moen ble funnet død foran TV-en sin i leiligheten i Oslo året etter, var det ingen rundt ham som trodde han hadde gjort noe av det han hadde sonet atten og et halv år i fengsel for.

Men han var fremdeles ikke renvasket for drapet på Torunn Finstad da han døde.

Først etter Moens død ble han frifunnet for begge drapene.

Privatetterforsker Tore Sandberg lanserer tirsdag boken «Overgrepet - Justismordene på Fritz Moen», og i dag sier han at flere vil bli anmeldt i forbindelse med saken.

- Det vil komme flere anmeldelser, men jeg vil ikke nå si hvem eller hvor mange.

Tore Sandberg stilte også i nettmøte på nrknyheter.no. Les svarene her:

Nettmøte med Tore Sandberg

 

Den 4. september 1976 kl. 16.30 går Fritz Yngvar Moen (34) på bussen i Trondheim på busstasjonen Leutenhaven. Han vil oppsøke Olaug H. i Selbu. I alt 18 navngitte vitner kan bekrefte at Fritz ikke oppholdt seg i Trondheim denne natten - deriblant lensmannsbetjent Perry W. i Selbu. Fritz får overnatte på en sofa i stua hjemme hos Ingvald N. og Olaug H. i Selbu, selv om Ingvald ikke var overvettes begeistret for besøket.

Tore Sandberg / Fra boken «Overgrepet - Justismordene på Fritz Moen»

Drapet på Sigrid Heggheim 1976

Drapet på Sigrid Heggheim i september 1976 skapte sjokkbølger i Norge. Heggheim ble sist observert natt til 5. september i forbindelse med et arrangement i Studentersamfundet i Trondheim, og ble funnet død på et jorde sør for Lerkendal stadion 11. september.

Hun var avkledd og hadde et bluseerme, en BH og snoren i hetten på sin regnjakke stramt knyttet rundt halsen, samt et bluseerme dyttet inn i munnen. Etter funnene på åstedet ble det også antatt at det hadde skjedd en voldtekt før hun ble drept.

Drapet på Torunn Finstad 1977

Natt til 2. oktober 1977 forsvant Torunn Finstad, også hun på vei hjem fra fest i Studentersamfundet. Hun ble funnet 6. oktober på elvebredden omtrent 160 meter sørvest for Stavnebrua.

Kroppen var delvis avkledd, hodet og overkroppen lå under vann. Snoren fra regnjakken var surret rundt halsen hennes, og dødsårsaken var drukning.

Fremdeles var ingen pågrepet for drapet i Sigrid-saken, og på grunn av likheten med det første drapet antok politiet av man kunne stå overfor samme gjerningsmann.

I Trondheim var det stor engstelse i samfunnet. Folk gikk rundt og mistenkte hverandre - naboen eller kollegaen.

Moen dømt

Fritz Moen ble 29. mai 1978 dømt til 21 års fengsel for drapet på Torunn Finstad. Etter anke til Høyesterett ble fengselsstraffen redusert til 16 år.

Den 18. desember 1981 ble Moen dømt til fengsel i fem år i tillegg til dommen i Torunn-saken. En anke til Høyesterett, grunngitt med saksbehandlingsfeil, førte ikke frem.

En og samme person, Fritz Moen, ble dermed dømt for to separate bestialske seksualforbrytelser og mord. Rettssakene var skandaløse. Ett av mange eksempler var at tolkene til døvstumme og delvis lamme Moen misforsto hva han sa - og tolket ham dithen at han tilsto. Feilen ble ikke oppdaget før tolkene og en tredje person så gjennom videoopptak etterpå.

I tillegg har bevis, blant annet videobevis, forsvunnet.

- Vi står overfor en av de verste skandalene i europeisk rettshistorie, sier Sandberg til nrknyheter.no.

Fritz kommer ikke tilbake til Trondheim før ved 12-tiden søndag den 5. september. Han har ingen anelse om dramaet som har utspilt seg i Midt-Norges hovedstad denne regntunge natten.

Tore Sandberg / Fra boken «Overgrepet - Justismordene på Fritz Moen»

- Må ikke glemmes

- Jeg håper denne boken, og det å fortelle historien i detalj, skal nå ut og ned i hele rettssystemet, slik at de anstrenger seg for ikke å begå de samme feilene igjen, sier Sandberg om grunnen til å skrive boken om justismordene på Fritz Moen.

Privatetterforskeren mener det medfører et stort ansvar å jobbe med så alvorlige saker, og håper boken hindrer at noen tar snarveier for å få en person dømt. Slike snarveier skal det kastes et flomlys over.

- Det er viktig at ikke denne saken går i glemmeboken, sier Sandberg, som i boken skriver mye om personen og mennesket Fritz Moen.

Han vil ikke komme med konkrete navn i forbindelse med de nye anmeldelsene, men sier at han ikke frykter at noen blir satt i gapestokk:

- Det har jeg ingen forståelse for. Flere av disse aktørene har hengt ut Fritz Moen som den verste seksualforbryteren på 30 år.

Tore Sandberg i nettmøte: Nettmøte med Tore Sandberg

Se Fritz Moen-innslagene fra Dagsrevyen

Nett-TV: Sigrid Heggheim-saken

Nett-TV: Torunn Finstad-saken

Nett-TV: Nye spor i Sigrid-saken

Nett-TV: Full tilståelse i Torunn-saken

Nett-TV: Fritz Moen frikjennes trolig

Nett-TV: Moen frikjent for drap

Nett-TV: Gransking av justismordene

Nett-TV: Privatetterforskar Tore Sandberg

Nett-TV: Moen frifunnet for drap

Nett-TV: Sandberg møter Storberget

AKTUELT NÅ