Venstre om Amundsen som statsråd: – Regjeringen tar et skritt mot høyre

I dag tar Erna Solberg regjeringen et godt skritt lenger mot høyre og bort fra oss. Slik oppsummerte samarbeidspartiene Venstre og KrF utnevnelsen av nye statsråder.

Trine Skei Grande (V) sier rett ut at utnevnelsen av Amundsen er et skritt mot høyre og bort fra Venstre og KrF. Hun mener det er betenkelig at Amundsen skal styre justisdepartmentet sammen med innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Tirsdag presenterte statsminister Erna Solberg (H) sin nye regjeringskabal på Slottsplassen. Anders Anundsen (Frp), Tord Lien (Frp) og Elisabeth Vik Aspaker (H) går ut av regjeringen. Inn kommer Frank Bakke-Jensen (H), Terje Søviknes (Frp) og Per-Willy Amundsen (Frp).

De blir henholdsvis ny EU-minister, olje- og energiminister og justisminister.

– Tar regjeringen bort fra oss

Trine Skei Grande (V) sier rett ut at utnevnelsen av Amundsen er et skritt mot høyre og bort fra Venstre og KrF. Hun mener det er betenkelig at Amundsen skal styre justisdepartementet sammen med innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

– De er begge klimafornektere og de har begge en retorikk når det gjelder innvandring som er problematisk, sier Grande.

Hypotesen om menneskeskapte klimaendringer får stadig mer religiøse overtoner. Dette må ta slutt. Fornuften må tilbake i klimadebatten. Det vil Frp sørge for.

Per-Willy Amundsen / VG, 20.04.2012

Regjeringen er mer opptatt av asylsøkernes rettigheter enn trygghet for norske kvinner.

Per-Willy Amundsen / Twitter, 07.04.2011

Også Knut Arild Hareide, leder i KrF, er kritisk.

– Vi utnevner ikke statsråder, det er det statsministeren som gjør, men vi har signalisert overfor Solberg at statsrådene må stille seg bak det vi har blitt enige om, sier han.

Solberg forsvarer utnevnelsen

Men ifølge statsminister Erna Solberg har verken Hareide eller Grande grunn til å bekymre seg. Hun sier til NRK at Amundsen og andre statsråder ikke styrer på egen plattform, men på regjeringens.

– Jeg tror man vil oppleve at det ikke er flyttet mot høyre. Dette er en regjering som har en politisk plattform og en samarbeidsavtale, og det er det som er styrende for både den politiske utviklingen og sakene regjeringen jobber med, sier Solberg.

Erna Solberg mener Trine Skei Grande (V) tar feil når hun sier at utnevnelsen av Amundsen er et skritt mot høyre og bort fra Venstre og KrF.

OVERRASKET: Erna Solberg mener Trine Skei Grande må Amundsen en sjanse, og mener Venstre-lederen kan bli positivt overrasket.

– Men dette betyr også at det er rom for en klimaskeptiker i regjering?

– For det første må du stille ham spørsmål om den såkalte klimaskepsisen. For det andre styrer alle på samarbeidsavtalen. Den bygger på at vi skal forsterke klimaforliket, og tanken om at klimaendringene er menneskeskapt. Det er limet som ligger som basis for hele regjeringens arbeid.

SV: – Amundsen er del av det mest ytterliggående i Frp

Men Rasmus Hansson i MDG er ikke overbevist.

– Det å utnevne en kunnskapsfornekter i en norsk regjering er uholdbart. I dette tilfellet en mann som sier han ikke tror på klimautfordringen. Det er det samme som om vi skulle fått inn en medsinskeptiker i regjering som åpent sier at man best helbreder kreft ved hjelp av heksedoktorer, sier Hansson.

SV-leder Audun Lysbakken sier utnevnelsen av Amundsen er en bekreftelse på det som ifølge ham selv er en tendens i regjeringen, at høyresiden i Frp styrker seg.

– Jeg ser dette som et tegn på at regjeringen beveger seg enda lenger ut på høyrefløyen. Per-Willy Amundsen er en del av den mest ytterliggående fløyen i Frp som nå er ytterligere styrket i regjering. Jeg kan ikke annet enn å notere meg at Erna Solberg som i 2013 lovet at vi ikke skulle få høyrepopulister i regjering nå utnevner nok en statsråd som er kjent for splittende og polariserende retorikk og som i tillegg har vært med å spre usannheter om den klima- og miljøforskningen regjeringen sier de bygger sin politikk på, sier Lysbakken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger