Hopp til innhold

Unge Høyre-leder raser mot Solbergs abort-frieri til KrF

Sandra Bruflot reagerer på at statsminister Erna Solberg (H) åpner for å forhandle om abort-paragrafen som Høyre sa nei til å endre for fem år siden.

Unge Høyres landsmøte.

Unge Høyre-leder Sandra Bruflot går ut mot egen partileder og statsminister. Her er hun på ungdomspartiets landsmøte tidligere i år.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi sa høyt og tydelig nei, skriver Bruflot i et debattinnlegg i VG.

Hun viser til at de samme argumentene som nå blir brukt for å la KrF forhandle om abortlovens paragraf 2c, også ble brukt da Høyre sa nei til å endre på loven i 2013.

– Når debatten vi hadde i 2013 nå går på nytt, er det frustrerende å se at de samme argumentene blir brukt om igjen, samtidig som det er en stille forventning om at vi som er uenige sitter i ro for samarbeidets skyld, skriver Bruflot.

Sandra Bruflot

Sandra Bruflot på Unge Høyres landsmøte tidligere i år.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Alvorlige sykdommer

Like før KrF valgte å søke regjeringsmakt med Solberg, åpnet statsministeren for å forhandle om abortloven. KrF ønsker å fjerne paragraf 2c i abortloven – som tillater abort etter uke 12 hvis barnet har Downs syndrom eller alvorlige sykdommer.

Solberg har siden slått fast at endringen neppe vil få store praktiske konsekvenser – et argument som også ble brukt da Høyre sa nei til å endre samme paragraf i 2013.

– Hvorfor rykker ledelsen i Høyre ut og argumenterer for at denne endringen ikke skal få noen praktisk betydning, at dagens abortlov er diskriminerende? skriver Bruflot videre.

– Abortloven står

Bruflot får støtte fra partikollega Heidi Nordby Lunde, som sitter arbeids- sosialkomiteen på Stortinget.

–Jeg står på Høyres vedtatte program, som opprettholder dagens abortlov, sier Lunde til NRK.

Heidi Nordby Lunde

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H).

Foto: Sigrid Sørumgård Botheim / NRK

Hun understreker at aborttallene har holdt seg stabilt lave de siste årene, selv om befolkningen har økt.

– Vi kan godt se på forebyggende tiltak for å få tallene ned, men abortloven står, slår hun fast.

– Bør føre til færre aborter

KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad sa i går at han regner med at eventuelle endringer i abortloven vil føre til at flere får nei i abortnemndene.

– Det vil være KrFs utgangspunkt. Men det viktigste for oss er å rydde opp i det som er diskriminerende i dagens lov, så barn får sterkere rettsvern, sa han i Politisk kvarter.

Mange tror Ropstad vil ta over KrF, dersom partiet går inn i Solberg-regjeringen og Knut Arild Hareide trekker seg.

AKTUELT NÅ