Hopp til innhold

Ungdomsskolekarakterene avgjør fremtiden din

Karakterene fra ungdomsskolen avgjør om du fullfører videregående, viser en ny undersøkelse.

Video Kristin Halvorsen - ungdomsskolekarakterene avgjør fremtiden din

VIDEO: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen er overrasket over resultatet fra rapporten.

Rapporten som er laget på oppdrag for Kunnskapsdepartementet, viser at en elev som går fra karakteren to til tre, øker sjansene med hele 35 prosentpoeng for å fullføre videregående opplæring.

Overrasket

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen er overrasket over rapporten. Hun tror tiendeklassingene ikke alltid skjønner hvor viktig karakterene er for framtida.

– Å gå på ungdomsskolen er utrolig viktig for videre fremtid, og det er veldig viktig at man følger med og investerer i de årene, sier Halvorsen til NRK.

Rapporten bekrefter også at den som ikke fullfører videregående skole, har langt større fare for å ende opp i fengsel, på uføretrygd eller som arbeidsledig.

Over to tredeler av ungdomsskole-elevene har en snittkarakter mellom 3 og 5, og det er blant disse at utslagene er størst.

Faktisk kan en forbedring av gjennomsnittskarakteren i grunnskolen med ett karakterpoeng øke sannsynligheten for å fullføre videregående med nesten 30 prosentpoeng.

– For lite fokus

Kampen mot frafall i videregående skole er Halvorsens viktigste sak, og hun innrømmer at de til nå har sett for lite på hvilken avgjørende betydning ungdomsskolen har for veien videre.

– Det har vært for lite fokus på ungdomsskolen. Den har blitt litt glemt mellom barneskolen og videregående. Det er veldig avgjørende og viktige år, sier Halvorsen.

Så det har vært for mye fokus på videregående i forhold til ungdomsskolen i forbindelse med frafall?

– Nei, vi må ha trøkk hele veien. Vi skal gjøre mye i videregående opplæring også, men det denne undersøkelsen viser, er at det utgangspunktet du har med deg fra ungdomsskolen er avgjørende for om du kan fullføre videregående. Derfor er ungdomsskolen så utrolig viktig, sier Halvorsen.

– Når vi nå skal sørge for at vi får en mer praktisk og virkelighetsnær ungdomsskole så går utfordringen også til 13,14 og 15-åringene. Disse årene er avgjørende for framtiden din. Ta dem på alvor, så skal vi gjøre det og, lover Halvorsen få dager før skolene tar sommerferie.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger